simptomi su nesnosni

Može li zeleni čaj da pomogne kod KRONOVE BOLESTI? Nazivaju ga najzdravijim na svetu, a evo šta znamo o dejstvu na creva

0

Zeleni čaj sadrži supstance koje deluju antizapaljenski, a da li je on efikasan način da uz pomoć prirode ublažimo simptome Kronove bolesti?

Istražujemo šta je poznato nauci o vezi između zelenog čaja i Kronove bolesti
Istražujemo šta je poznato nauci o vezi između zelenog čaja i Kronove bolestifoto: Shutterstock/teatian

Kronova bolest spada u česte zdravstvene probleme, budući da je 2019. procenjeno da je u svetu otkriveno čak 4,9 miliona slučajeva, najviše u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.


U pitanju je zapaljensko oboljenje digestivnog trakta, koje može da zahvati svaki njegov deo, ali je uglavnom javlja u ileumu (tj. završnom delu tankog creva) i u kolonu (odnosno, u debelom crevu).


Kronova bolest ispoljava se nizom simptoma, od kojih su najčešći:

 

  • mučnina
  • nadimanje
  • dijareja
  • grčevi u stomaku
  • gubitak apetita


Postoje brojni prirodni načini da se navedeni simptomi ublaže, iako nijedan od njih nije lek niti zamena za terapiju koju propisuje lekar, a često se postavlja pitanje koliko je zeleni čaj efikasan u tome.

Zeleni čaj za Kronovu bolest – da ili ne?


Zeleni čaj, koji mnogi nazivaju najzdravijim čajem na svetu, veoma je popularan na svim meridijanima, a brojne studije utvrdile su njegovo blagotvorno dejstvo.

 

Kronova bolest ispoljava se vrlo neprijatnim stomačnim tegobama
Kronova bolest ispoljava se vrlo neprijatnim stomačnim tegobamafoto: Yuganov Konstantin Shutterstock

On u svom sastavu ima bioaktivna jedinjenja, sadrži kofein, poznati stimulans, može da pomogne u sagorevanju masti, poboljšanju zadaha itd.


Kako zeleni čaj utiče stanje creva se, međutim, još uvek istražuje, a brazilska studija objavljena 2019. u medicinskom časopisu Complementary Therapies in Medicine, koju su sproveli stručnjaci Medicinske škole u Mariliji, polifenoli koji se nalaze u zelenom čaju mogu da pomognu u smanjenju upale kod Kronove bolesti.


Ranije istraživanje vršeno nad glodarima, koje je objavljeno 2013. u naučnom listu Frontiers in Immunology, utvrđeno je da zeleni čaj može da pomogne u smanjenju zapaljenja debelog creva efikasno kao sulfasalazin, lek s antibiotskim i antiinflamatornim dejstvom.

 

Zeleni čaj protiv Kronove bolesti - da ili ne?
Zeleni čaj protiv Kronove bolesti - da ili ne?foto: Shaiith/Shutterstock

Takođe, otkriveno je i da je konzumiranje zelenog čaja dovelo do sniženja rizika od raka creva kod glodara. Imajte, ipak, u vidu da je u pitanju studija u kojoj nisu učestvovali ljudi.


Stoga je potrebno još istraživanja da bi se tačno utvrdila veza između zelenog čaja i smanjenja simptoma Kronove bolesti, kao i njegova efikasnost uopšte.

 

U svakom slučaju, nije naodmet da o tome porazgovarate sa svojim izabranim lekarom, koji ima uvid u vaše stanje, istoriju bolesti i specifičnosti vašeg oboljenja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sve više dece oboleva od Kronove bolesti

 

makonda-tracker