obratite pažnju

Ima i svoje dobre i loše strane: U kojoj meri je ŽUMANCE zdravo i KO sme da ga konzumira?

0

Već decenijama je aktuelna tema da li i u kojoj meri je žumance zdravo...

foto: Shutterstock / Starstuff
foto: Shutterstock / Starstuff

Brojne studije su pokazivale povećan rizik od srčanih oboljenja povezan sa žumancetom, koje inače sadrži veliki nivo holesterola.

 

U poslednje vreme su počela da dominiraju jela koja ne sadrže žumance, pa su tako omleti od belanaca postali jedno od glavnih ideja za doručak, kao i kolači koji sadrže samo belanca.

 

Međutim, da li su žumanca zaista toliko loša?

 

Prema sajtu Vaping.com, Gugl je zabeležio porast od 673 odsto kada je u pitanju pretraga koja otkriva odgovore na ova pitanja.

 

Ipak, žumance ima dosta svojih prednosti, te tako osim što ima 185 miligrama holesterola, ono ima jako malo zasićenih masti, pun je proteina, esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i minerala.

 

Turska jaja, Jaja, Pržena jaja
foto: Youtube Printscreen

Prema nekim istraživanjima, za većinu zdravih ljudi holesterol nema toliko loš uticaj u poređenju sa puterom i namirnicama bogatim masnim kiselinama. Umerena konzumacija jednog jaja dnevno može biti deo zdrave ishrane i ne povećava rizik od oboljenja od srčanih bolesti kod zdravih osoba.

 

Međutim, ukoliko inače genetski imate problem sa povišenim holesterolom, onda bi trebalo da ograničite konzumaciju na tri do četiri jaja nedeljno.

 

 

makonda-tracker