budite i pažljivi

Odličan za krvotok i za JAČANJE IMUNITETA: Med je bogatstvo za organizam, a OVAJ napitak će vas PREPORODITI

0

Ovaj dar prirode doneće samo plus za vaše zdravlje. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Koliko je med zdrav govore i nalazi iz vremena egipatskih faraona kada su u njihovim grobovima nađeni ćupovi sa ovom namirnicaom. Ovo nam govori da med ne može da se pokvari, dakle da nema rok trajanja jer zbog manjka vode i visokog nivoa šećera bakterije u njemu ne mogu rasti.

 

Med mogu uzimati i deca mladi i stari dobar je pre svega za jačanje imuniteta i za mnogo drugih stvari koje doprinose zdravlju organizma, ali osobe koje su alergične na polen treba da obrate pažnju na konzumiranje meda, pošto se u njemu može naći dosta polenovih znaca — istakao je pčelar.

 

 

Pored ovih svojstava med je bogat i raznim jedinjenima koji imaju brojne blagodeti za organizam. 

 

Med poseduje dva voćna šećera glukozu i fruktozu, a pored toga ima više amino kiselina i minerala, a samim tim sve ovo je dobro za krvotok jačanje imuniteta. Takođe med može delovati i umirujuće, a može se koristiti i da se uz pomoć njega leče rane i opekotine — kaže pčelar Zoran Tišanović. 

 

Od narodnih napitaka najpoznatije su medovaca rakija i osvezavajuce piće medovina — dodaje on. 

 

med
foto: Shutterstock

 

Medovina ili vino od meda, kao što je već poznato, piće je koje su Stari Sloveni rado konzumirali. Odatle i potiče prozvodnja ovog napitka.

 

U početku med se koristio isključivo samo za ishranu, a nešto kasnije počeo je da se meša sa raznim dodacima kao što su pića i trave.

 

Proizvodnja medovine nastala je, kada se pojavila velika količina meda pa je medovina bio jedan od načina uotrebe. Stari Grci su pravili ovaj napitak mnogo pre nego što su otrkrili pojam „vino“ i medovina se smatrala pićem bogova koje je potrebno kako u bogatstvu tako i u siromaštvu.

 

Med
foto: Profimedia

 

Sa nastankom nekih drugih pića, pravljanje medovine polako pada u zaborav, da bi posle dosta godina ponovo dobila na značaju. U današnje vrema medovina ponovo postaje popularna i sve traženija na tržištu. Danas je medovina jako traženo piće zbog svojih specifičnih karakteristika, piše Agromedia. 

 

Medovina sadrži veliku količinu vitamina B i aminokiseline koje stimulišu razvoj proteina koji deluju pozitivno na izdržljivost i relaksaciju organizma.

 

Medovinu zovu još i „eliksir života“ zbog svog sastava i jako pozitivnog delovanja na organizam. Ovaj vrlo vredan napitak deluje tako što podstiče apetit, jača i okrepljuje organizam i usporava starenje. Medovinu je potrebno koristiti u ograničenim količinama. 

 

makonda-tracker