i zdravstveno i spiritualno

Medicinsko objašnjenje — ali i druga verovanja: Šta bi mogao da znači svrab desnog stopala?

0

Svrab nikada nije prijatan, posebno kada je praćen osipom, plikovima i natečenom kožom, ali kada su u pitanju stopala, postoje različita medicinska objašnjenja, kao i zanimljiva verovanja (naravno, kada on nije povezan s dermatološkim problemom)

foto: Robert Przybysz/Shutterstock
foto: Robert Przybysz/Shutterstock

Svrab stopala je neugodna pojava koja nekada nimalo nije naivna i potrebno je hitno otići lekaru kako biste dobili pravovremenu terapiju, ali, s druge strane, kada situacija nije praćena opasnijim simptomima, mnogi veruju da odgovor leži u — različitim verovanjima.

 

Ako vas ponekad ili često svrbi desno stopalo, najpre obratite pažnju da li je problem dermatološke prirode.

 

Ukoliko ste primetili crvenilo, perutanje, plikove ispunjene tečnošću — to su najverovatnije simptomi ekcema. S atopijskim dermatitisom mnogi se bore još od malih nogu, ali njegova pojava i u odraslom dobu nije retkost. 

 

Bilo da je u pitanju ekcem, rozacea, psorijaza i slično, ako su simptomi kao goreopisani ili pridruženi simptomima poput groznice, natečene, ispucale i osetljive kože, pune izraslina, obavezno se obratite doktoru.

 

Stopala
foto: Profimedia

Doktoru se treba javiti radi adekvatne terapije i kada su u pitanju gljivice, posebno atletsko stopalo, koje je izazvano gljivicama koje se javljaju uglavnom između nožnih prstiju, a neretko se šire i na ostatak stopala.

 

Jedan od potencijalnih uzročnika jesu i alergije.

 

Nešto manje uznemirujuć uzrok jeste suva koža, gruba i hrapava, koju treba nahraniti hidratantnim kremama i losionima, kao i pojačanom negom stopala — posebno ako se bavite plivanjem ili drugom aktivnošću koja bi mogla uticati na njihovu suvoću.

 

Ako vaš svrab traje duže od dve nedelje, praćen je osipom i oticanjem, svakako obavezno posetite kožnog lekara.

 

 

Međutim, postoje i različita verovanja kada je u pitanju svrab — za koje je još interesantnije čuti. Do njih se dolazi kada medicinski razlozi nisu uzrok svraba, već se veruje da je u pitanju nešto drugo.

 

Za početak, svrab desnog stopala, veruje se, znači da imate obilje pozitivne energije.

 

Može značiti da ćete hodati nekim nepoznatim putem, i to ka pozitivnom cilju. 

Moglo bi značiti da ćete uskoro zaista i otići na put, posetiti novo mesto, ali s aktiviranom pozitivnom energijom.

 

Takođe, važno je i mesto svraba.

 

Ako vas svrbi gornji deo stopala — neko povezan s vašim putovanjem govori o vama.

 

Ako vas svrbi donji deo stopala — taj put će vam doneti dobrobit.
 

 

makonda-tracker