oprez

NIKAD ne pijte antibiotik bez probiotika! Evo zbog čega je to važno i s koliko sati razmaka se unose

0

Svaki put kada lekar propisuje antibiotik, on napominje da se obavezno kupi i kvalitetan probiotik. Ako spadate u one koji

foto: G-Stock Studio/Shutterstock
foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Antibiotska terapija je neophodna za uništavanje bakterija i bakterijskih infekcija, ali dok to čini ona može da izazove kolateralnu štetu u digestivnom traktu. Iz tog razloga, lekari uz propisane antibiotike obavezno preporučuju konzumiranje probiotika, uglavnom najmanje dva sata pre ili posle popijene antibiotske terapije.


Unos antibiotika može da izmeni crevnu floru, što može dalje da izazove dijareju, naročito kod dece. U crevima se nalazi oko hiljadu različitih vrsta bakterija i oko 100 biliona bakterija, a ako su 80 odsto njih tzv. dobre bakterije, one loše ne mogu toliko da naškode organizmu. Međutim, antibiotici menjaju balans mikrobioma, što za posledicu može imati porast broja loših bakterija.

 

Lek, Lečenje, Visoka temperatura, Temperatura, Zdravlje, Lekovi
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Imuni sistem prepoznaje "loše momke" i pokušava da ih uništi. Ali, u tom procesu, ona šteti sluzokoži creva i izaziva zapaljenje, usled čega dolazi do dijareje — kaže dr Lorens Hoberman, predsednik kompanije Medical Care Innovations Inc.


Istraživanje stručnjaka Univerziteta u Vašingtonu pokazalo je da dijareja usled konzumiranja antibiotske terapije pogađa 5-39 posto pacijenata, a brojne studije su pokazale da u najmanje 50 odsto slučajeva deci probiotici prilikom antibiotske terapije pomognu da preventivno deluju na pojavu tečnih stolica.


Međutim, ako se pije i probiotik, koji daje telu zdrave i dobre bakterije, ali je vrlo, vrlo važno piti ih s najmanje dva sata razmaka! Ukoliko se piju zajedno ili s manjim vremenskim razmakom, antibiotik može — uz to što uništava loše bakterije, da uništi dobre i napravi dodatnu štetu.

 

 

makonda-tracker