možda niste znali...

Ima je ČETVRTINA ŽENA: Šta je ZAVALJENA MATERICA i da li je ona prepreka začeću?

0

Sve češće čujemo da neka

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Normalan položaj materice je takav da je ona blago nagnuta napred, a uskim delom grlića pruža se prema završnom delu debelog creva, dok se dnom oslanja na bešiku. Tzv. zavaljena ili zabačena materica ona koja je nagnuta unazad i okrenuta prema zadnjem zidu male karlice i debelom crevu.

 

Veruje da između 20 i 30 procenata, odnosno oko četvrtine, žena ima baš ovakav položaj uterusa, a stručnjaci neretko ističu da zavaljena materica nije patološko stanje, već samo fiziološka varijacija.

 

  • Postoje li neki simptomi?


Budući da zavaljena materica nije oboljenje, već samo varijacija u položaju organa, veliki broj žena ne bi ni pomislio da je njen uterus drugačije postavljen nego što je to slučaj kod drugih žena, odnosno nemaju simptome. U nekim slučajevima se, međutim, mogu pojaviti određeni pokazatelji, kao što su bol u vagini ili u dnu leđa prilikom seksualnog odnosa, izuzetno bolne menstruacije, poteškoće pri postavljanju tampona, česta potreba za mokrenjem, osećaj pritiska na bešiku, sklonost infekcijama urinarnog trakta i blaga inkontinencija. 

 

Jedini pouzdan način da znate u kom je položaju vaš uterus jeste ultrazvučni ginekološki pregled.

 

  • Zbog čega se javlja?


Zavaljena materica je jedna od varijacija u anatomiji karlice, a mnoge žene se — jednostavno — rađaju s njom. U nekim slučajevima materica menja položaj tokom života i sazrevanja, a jedan od razloga je nasledni faktor. Ponekad uzroci mogu biti stanja kao što su endometrioza, fibroidi, zapaljenska bolest male karlice, operacije karlice ili čak u slučaju preteranog rastezanja ligamenata koji drže karlicu tokom trudnoće.

Zavaljena materica, Zabačena materica
foto: Shutterstock
  • Kako utiče na začeće i trudnoću?


Materica koja je u ovom položaju uglavnom nije prepreka trudnoći, osim kada je povezana s već nabrojanim bolestima koje mogu da utiču na plodnost, ali koje se, u svakom slučaju, mogu lečiti. Praksa je pokazala da sama zabačena materica ni na koji način ne utiče na fertilitet — niti sprečava trudnoću, niti smanjuje verovatnoću da će doći do začeća.


Kada do trudnoće dođe, u prvom trimestru takva materica može da vrši veći pritisak na bešiku, zbog čega trudnica može neželjeno da mokri ili da ima poteškoće pri uriniranju, a događa se da se jave i bolovi u predelu leđa.
Kako plod raste, tako će se i materica širiti i težinom prebaciti unapred i zauzeti uspravan položaj već pri kraju prvog trimestra, obično između 10. i 12. nedelje, pa više neće biti zabačena.


Samo u retkim situacijama, uterus ostaje zabačen i posle ovog perioda, najverovatnije zbog priraslica koje matericu drže pričvršćenu u zavaljenom položaju, kada postoji rizik za spontani pobačaj, ali ako se otkrije na vreme i ovo stanje se rešava ginekološkom interevcijom i rizik se otklanja. U svakom slučaju, trudnica koja ima zavaljenu matericu treba svom lekaru da kaže ako neprestano ima poteškoće da mokri, oseća bol u blizini rektuma ili stomaka i ako ima inkotinenciju i konstipaciju. Ipak, u većini slučajeva, zabačena materica ni na koji način ne utiče ni na plod ni na porođaj.

 

  • Može li da se tretira?


Iako postoje neki tretmani za postavljanje materice iz zavaljenog u normalan položaj, oni se sve ređe primenjuju, naročito kod žena koje nemaju nikakve simptome. U nekim slučajevima lekar može ručno da promeni položaj uterusa, a postoje i vežbe, poput Kegelovih, koje, između ostalih, jačaju i ligamente i tetive koji drže matericu u uspravnom položaju.

 

 

makonda-tracker