zanimljivo

95 odsto žena se KUNE da je tako: Da li STVARNO mogu da se usklade menstrualni ciklusi žena koje provode vreme zajedno?

0

Uvreženo je verovanje da je moguća sinhronizacija ciklusa majke i ćerke, prijateljica, koleginica itd. Štaviše, čak 95 odsto žena veruje u ovu teoriju! Ima li ona veze sa istinom?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Teorija da se menstrualni ciklusi usklađuju kad su žene fizički blizu opšte je prihvaćena. Štaviše, ankete su pokazale da 95 odsto žena veruje u nju.


Definitivno verujem da je to istina — kaže nam Jovana (28). — Dešavalo mi se da mama i ja imamo u isto vreme, drugarica s fakulteta, koleginica s posla... Nemoguće je da je slučajnost.


Ipak, po svemu sudeći, mogla bi da bude.

 

Teorija američke psihološkinje Marte Meklintok iz 1971. godine vrlo brzo je stekla ogromnu popularnost, a svedena je na termin menstrualna sinhronizacija. Meklintokova je sa svojim timom istraživala dinamiku ciklusa mladih žena koje stanuju u studentskim domovima i utvrdila je da se posle nekoliko meseci njihove menstruacije usklade. Zaključak studije bio je da ovakvu sinhronizaciju treba pripisati interakciji feromona drugim faktorima poput mesečevih mena.

 

Drugarice, Prijateljstvo, Devojke, Prijateljice, Menstruacija
foto: Shutterstock

Ako verujete u ovu teoriju, mislite da je moguće da žene koje provode mnogo vremena zajedno imaju ciklus u isto vreme, sa čim medicina, ipak, nije saglasna u potpunosti.

 

Naime, jedno istraživanje kineskih i američkih naučnika u kojem su prikupljeni podaci 186 žena koje žive u studentskom domu u Kini pokazalo je da takva veza ne postoji i da se menstrualni ciklusi "poklope" sasvim slučajno, ali još veći udarac teoriji Marte Meklintok je studija stručnjaka s Univerziteta u Oksfordu u kojoj je izneta tvrdnja da je sinhronizacija nemoguća na osnovu analize čak hiljadu i po žena!


Mi, ljudi, volimo uzbudljive priče. Želimo da objasnimo ono što primećujemo na neki smislen način. Ideja da se to što vidimo dogodilo slučajno ili nasumično jednostavno nije toliko interesantna — kaže Aleksandra Alvernj, profesroka biokulturne antropologije na Oksfordu.

 

 

makonda-tracker