slična jagodama

Spečava razvoj raka i ima samo 21 kaloriju: Evo zašto ovo povrće treba da jedete SVAKODNEVNO (FOTO)

0
Svakog proleća sezonu jagoda obogaćuje pomalo neugledna, zeljasta biljka - rabarbara. Poznatija kao voće, ustvari je povrće, a u kulinarstvu je komplementarna slatkoj i mirisnoj jagodi zbog svog voćno - kiselkastog ukusa.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rabarbara (reobarbar, raed, reventa ili rabarbar) je toliko zdrava da bi trebalo da bude deo svakodnevnog jelovnika, barem tokom njene sezone, od aprila do kraja juna. Zbog svojih lekovitih svojstava u kineskoj medicini koristi se već hiljadu godina

 

Vlakna, proteini, vitamini, C, K, vitamin B kompleksa, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum jako su važni za zdravo funkcionisanje svakog organizma. A rabarbara ih je prepuna. Takođe, bogat je izvor polifenola flavonoida kao što su beta karoten, lutein, zeaksantin.

 

ZA ŠTA JE SVE DOBRA RABARBARA?

 

Proverite, možda ste i vi među njima: 7 znaka koji ukazuju na to da bi trebalo da jedete VIŠE da biste SMRŠALI! (FOTO)

foto: Profimedia

1. Za mršavljenje: Niskokalorična; 100 grama rabarabare ima samo 21 kaloriju zato se preporučuje svima koji se bore sa viškom kilograma. Takođe, ubrzava metabolizam što utiče na odražavanje željenje telesne težine.

 

2. Kod bolesti srca i krvnih žila: Rabarbara ima neznatne količine masti i holesterola. Može da poveća količinu tzv. dobrog holesterola u telu. Tu su i antioksidanti koji sprečavaju delovanje slobodnih radikala i rizik od srčanih oboljenja.

 

3. Probava: Rabarbara odlično deluje na probavni trakt. Već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. A u manjim dozama može da izleči i proliv.

 

Ukusnija nego zelena, moćnija od ijedne druge: Najzdravija salata na svetu gotovo da nema kalorije!

foto: Profimedia

Konzumirajte ga svako jutro: Evo kako da napravite čudotvorni napitak za dugovečnost!

 

4. U borbi protiv Alchajmerove bolesti: Najvažniji vitamin u rabarbari je često zanemarivani vitamin K koji je odgovoran za neurološko zdravlje, stimuliše kognitivne aktivnosti mozga i time umanjuje simptome Alchajmerove bolesti. U kombinaciji s kalcijumom pozitivno utiče i na zdravlje kostiju.

 

5. Cirkulacija: Elementi u tragovima, bakar i željezo, potiču proizvodnju crvenih krvnih stanica.

 

6. U borbi protiv raka dojke: Rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. Bogata je polifenolima - spojevima koji su poznati po svom djelovanju na stanice raka. Nivu polifenola u rabarbari drastično se povećava ako ju ispečete.

 

makonda-tracker