zanimljivosti

Ovo sigurno niste znali: 10 jela koja su prve napravile Maje, a popularna su i danas

0
Iako su prošli vekovi, potomci Maja i španskih kolonizatora i danas uživaju u specijalitetima ovog naroda.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Čokolada

 

Maje su bili prvi ljudi koji uzeli seme kakaoa i odlučili da uživaju u toploj čokoladi, i to kao u ceremonijalnom eliksiru ili u trenucima kada su želeli da poboljšaju raspoloženje, piše National Geographic.

 

Namirnica bogata zdravljem: Evo zašto treba jesti sardelu iz Jadranskog mora

 

Za Maje, kakao je bio sveti dar bogova, a zrno kakaoa korišćeno je i kao valuta! Majanski bog i zaštitnik trgovaca Ek Čua bio je ujedno i zaštitnik useva kakaoa.

 

foto: Profimedia

Avokado i gvakamole

 

Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.

 

Jedite obilno i mršavite drastično: 7 namirnica punih proteina koje smete da jedete svakog dana

 

Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Pok čuk

 

Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj“.


 

foto: Wikimedia Commons

Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.

 

Mičelada


Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.

 

Kako prepoznati slatku i zrelu lubenicu? Ova 3 trika su sve što vam je potrebno

 

Tortilje od kukuruza

 

Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom.

 

foto: Profimedia

Nimalo ne čudi što je kukuruz bio osnova ishrane Maja, pa ni to što su od njega pravili tortilje, kakve se i danas mogu naći u Gvatemali.

 

Tradicionalni doručak

 

Tipičan majanski doručak sastoji se od omleta, pasulja, prženih banana i sira. Uz sve to, ovaj narod je izjutra uživao u tortiljama od kukuruza.

 

Domaćice, obratite pažnju: Kako se hraniti zdravo, a istovremeno uštedeti?

 

Kafa

 

U Gvatemali danas možete naći ostatke velike ljubavi Maja prema kafi, posebno u Kvecaltenangu, gde turisti često uživaju u organskoj kafi dok posmatraju vulkan Santa Marija i zamišljaju nekadašnje stanovnike ovog prostora kako na istovetan način uživaju u prirodi ovog dela sveta.

 

Orćata i Hamajka

 

Ovo drugo piće poznato je i kao agua de jamaica ili jamaica i veoma prepoznatljivo i samim izgledom: svetlocrvene je boje, a pravi se od vode, cveta hibiskusa i šećera. Veoma je bogato vitaminom C i idealan način da se današnji stanovnici prostora na kojem su nekada živele Maje osveže tokom vrelih letnjih dana.

 

foto: Profimedia

Orćata je, s druge strane, spoj pirinčanog mleka, tucanog badema, cimeta i šećera.

 

Tamale

 

Istraživanje gastronomije Maja ne bi bilo potpuno ukoliko ne bismo pomenuli tamale, koje se prave od kukuruza i pune piletinom, svinjetinom, povrćem, ponekad i sirom, a potom se uvijaju u komine od kukuruza ili koru i lišće bananane. One su bile neizostavan deo svih majanskih svetkovina i ceremonija.

 

Poseban sos

 

Xni-pec, sos koji se pravi od paradajza, crnog luka, luk, limete, korijandera, pomorandži i soka grejpfruta danas je veoma popularan na teritoriji na kojoj su nekada živele Maje, a mnogi ne znaju da je ovaj narod prvi osmislio ovaj spoj.

 

Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:

 

POGLED U PONOR: Fotograf zaronio u drevnu majansku rupu za žrtvovanje

 

Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi!


Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi? 

 

Doktor koji je na Antarktiku sam sebi operisao slepo crevo (VIDEO)

 

Prvi put snimljena svetlost koju emituje ljudsko telo! 

( Izvor: National Geographic Srbija )
makonda-tracker