efikasno

Kora ove voćke je vrlo bogata, ali NIJE LEK

0

Jako antiokidativno svojstvo nara ne znači da on treba da se koristi kao lek

foto: Shutterstock / Photoroyalty
foto: Shutterstock / Photoroyalty

Nar ili šipak kako ga često na primorju zovu jedna je od omiljenih voćki, a naučna istraživanja pokazala su da on obiluje hranljivim materijama.

 

Međutim, iako ima jako antioksidativno i antimikrobno svojstvo, još uvek nema dovoljno reprezentativnih studija koje bi pokazale da on zaista može da pomogne kod raznih stanja, kao što su upala grla ili bakterijske infekcije

 

Premda hrana pomaže da se organizam jača, ukoliko je ishrana uravnotežena i i raznovrsna, jer na taj način telo dobija obilje hranljivih materija, nijedna namirnica nije lek i ne sme da se koristi kao zamena za terapiju koju propisuje lekar.

 

  • Čaj od kore nara za bolesti creva - mit

 

Na internetu se često može naći recept za čaj od kore nara koji navodno pomaže kod bakterijskih infekcija u crevima, upale slepog creva, stomačnog čira itd. Štaviše, neki idu tako daleko da tvrde da ovaj čaj rešava problem za samo pet sati.

 

Ništa od toga, međutim, nije medicinski utemeljeno i ne postoji nijedan dokaz da čaj od kore nara ima takvo lekovito dejstvo.

 

Navedena stanja zahtevaju ozbiljno lečenje, konkretno crevne bakterijske infekcije zahtevaju antibiotsku terapiju, dok je kod upale slepog creva često neophodna hirurška intervencija.

 

Zbog toga ni slučajno ne koristite ovaj savet za tretiranje tako ozbiljnih zdravstvenih problema.

makonda-tracker