jeste li znali?

Reluliše holesterol i šećer u krvi, ali to nije sve... 5 BLAGODETI MLADOG LUKA koji će vam ojačati IMUNITET

1

Ovo povrće će vaš organizam obogatiti sa puno vitamina i minerala. 

foto: Shutterstock/ami mataraj
foto: Shutterstock/ami mataraj

Kako je stiglo proleće tako se i priroda budi, odnosno u baštama polako niču biljke koje su nezaobilazne na trpezi u svakom domaćinstvu. Jedna od tih biljki jeste mladi luk koji ne samo da ima neodoljiv ukus, on je prepun vitamina i minerala te je odličnan za jačanje organizma. Zeleni deo mladog luka posebno je zdrav i značajan.

 

 

Postoji 5 razloga zašto je dobro da konzumirate mladi luk:

 

Dobar je za vid

 

On sadrži vitamin A koji je jako važan za proizvodnju proteina u očima koji omogućavaju dobar vid. Ukoliko nekome nedostaje ovaj vitamin ti ljudi najčešće mogu patiti od noćnog slepila ili nekih drugih poremećaja. Mladi luk sadži 3 posto dnevnih potreba vitamina A. Takođe, konzumiranjem ovog povrća štitimo se od upala i od bolesti rožnjače.

 

Mladi luk pomaže telu u proizvodnji kolagena

 

Kolagen je važan za zategnutu, zdravu i lepu kožu, kao i za usporavanje nastanka bora na licu. Ono što niste sigurno znali jeste da se on nalazi u mnogim kremama. 

 

luk, mladi luk
foto: Profimedia

 

Jača kosti

 

U mladom luku se nalaze vitamini K i C koji su dobri za zaštitu kostiju. U jednom mladom luku se nalazi oko 20 posto preporučene doze vitamina K i 2 posto vitamina C. Oba vitamina značajni su za gustinu i čvrstinu kostiju. 

 

Štiti srce

 

Mladi luk u svom sastavu sadrži i antioksidanse koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Takođe, postoje neke indikacije da mladi luk može smanjiti nastanak krvih ugrušaka, ali i da može regulisati nivo krvnog pritiska. 

 

Može da reguliše holesterol i šećer u krvi

 

Zaleni deo mladog luka je jako važan i moćan. Istraživanjima je utvrđeno da je odličan za regulisanje šećera u krvi i holesterola. 

 

 

makonda-tracker