lekovit je

Piće koje ćete piti celo leto: Napravite osvežavajući sirup od višnje (RECEPT)

0

Voda i konzervans su veliko Ne u ovom ukusnom, domaćem, proverenom receptu

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Višnje spadaju među najzdravije voćke na svetu, te je ovaj recept za sirup od višanja jedan od najzdravijih.

 

Zbog toga što sadrže mnoge korisne materije, poželjno je konzumirati ih tokom cele godine, a mi vam predlažemo idealan način da ih sačuvate za zimu, bez da izgube svoje zdrave sastojke!

 

Odličan je i kao lek i kao osveženje, a pravi se bez vode i konzervansa!

 

Sastojci: 10 l soka od oceđenih višanja, 10 kg kristal šećera, 7 kesica limuntusa.


Voćni sladoled koji ne goji: Pravi sa na 3 načina i preukusan je

 

Priprema: Višnje očistiti od lišća, peteljki i trulih plodova, pa ih dobro oprati i ocediti od viška vode. Prebaciti ih u sud u kome mogu da stoje 24 sata (može i malo kraće), pa ih dobro izgnječiti, tako da se meso višnje skroz odvoji od koštica. Ubaciti 3 kesice limuntusa, promešati, pokriti i ostaviti na nekom hladnom mestu da odstoje.

 

Kad su dovoljno odstajale, višnje procediti kroz cediljku, a pritom ih pritiskajte da što više mesa i soka izađe kroz rupice na posudi.

 

Zatim sledi još jedno ceđenje kroz gustu gazu ili pelenu, tako sto ćete kašikom prevrtati nakupljeni talog na gazi da bi sok mogao da prolazi. Povremeno oprati gazu da bi sok lakše prolazio.

 

foto: Thinkstock

Meso višnje koje ostane u gazi možete da iskoristite za pravljenje džema.

Sada izmerite tačnu količinu soka u litrima i spram te mere dodajte šećer i limuntus. Vodite računa da ste već jednu količinu limuntusa stavili, pa sad dodajte samo razliku.

 

Nastavak recepta pročitajte na sledećoj strani...

 

Dobro promešajte i svakih 15 minuta mešajte dok se šećer ne rastopi i sjedini sa sokom. U jednom momentu počeće da se po površini skuplja blaga pena i nju morate svu da pokupite. Kad pene više ne bude, sok je gotov.

 

Sada možete da punite flaše i dobro ih zatvorite zatvaračima. Jako je važno da flaše i zatvarači budu čisti, sterilisani i hladni.

 

Napunjene flaše držati na tamnom i po mogućstvu hladnom mestu (podrum, špajz...)

 

Kad poželite sok, otvorite flašu, napravite sok po vašem ukusu, a flašu stavite u frižider. Od 10 litara oceđenog soka od višnje i dodatka šećera, dobicete 15 litara sirupa, a od toga na desetine litara zdravog soka!

makonda-tracker