Za njegovu pripremu ne treba ni mnogo truda, ni mnogo vremena, a ukus je takav da ćete se odmah setiti detinjstva
Domaći džemovi od voća sigurno su nešto najlepše što članovima svoje porodice možete da napravite. Tokom duge zime super je imati u ostavi neku teglicu domaćeg džema koji se savršeno slaže uz palačinke, krofne, patišpanj, a mnogi ga obožavaju i sa puterom na hlebu.
Ukoliko i vi volite ukusne domaće đakonije, ali vam se diže kosa na glavi pri pomisli na recepte u kojima ima svega i svačega ovaj jednostavan, starinski recept će vas potpuno oduševiti.
Pa da prionemo na posao, evo šta je potrebno za pripremu najlepšeg džema od jagoda.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 600 gr šećera
- sok od jednog limuna
Način pripreme:
Jagode dobro operite, poređajte u jedan red u šerpu i pospite šećerom. Ostavite tako da odstoje sat vremena. Potom stavite na šporet i kuvajte oko pola sata na najvišoj temperaturi.
Kad smesa proključa počeće da se stvara penica koju kašikom skupite i izbacite iz šerpe. Zatim smanjite temperatu i ostavite da se lagano kuva dok se ne dobije lepa gusta smesa. Pred sam kraj kuvanja dodajte sok od limuna i skinite šerpu sa šporeta. Ostavite da se džem ohladi, pa ga sipajte u sterilne teglice.
Tegle okrenite naopako ako su metalni poklopci i tako neka stoje do sutradan. Čuvati ga na hladom mestu.
Bonus video:
Da li biste se zasladili slaninom?