probajte već danas

1-2 kašike TAJNOG SASTOJKA ih čine vazdušastim, mekanim i savitljivim: Ovaj korak u pripremi palačinki svi preskaču

0

U kuhinjama restorana se palačinke pripremaju samo na ovaj način jer zahvaljujući reakciji s praškom za pecivo palačinke postaju još mekše i fleksibilnije

Palačinke punjene čokoladnim kremom
Palačinke punjene čokoladnim kremomfoto: Alexander Prokopenko/Shutterstock

Palačinke su jedno od omiljenih brzih peciva za doručak ili večeru, a prave se širom sveta u raznim varijantama.


U Americi se uglavnom jedu punije tzv. američke palačinke prelivene javorovim sirupom, dok su čuvene i popularne japanske palačinke, a u Evropi se uglavnom jedu crêpe, veoma tanka verzija koja može da se filuje i urola.


Veruje se da su se tanke palačinke na prostoru današnje Francuske pravile vekovime, a danas postoji mnogo recepata za ovo slasno i brzo pecivo iz tiganja.

Možda ste primetili da je u nekima od njih naglašeno da se obavezno doda sirće, dok u drugim verzijama njega uopšte nema, a upravo je ono sastojak koji može da napravi veliku razliku, iako sirće nije neophodno za kvalitetne i ukusne domaće palačinke.

 

Mekane palačinke sa sirćetom
Mekane palačinke sa sirćetomfoto: How To Cook Smarter/YouTube printscreen

Zašto dodati sirće u palačinke?


U kuhinjama restorana dodavanje sirćeta u palačinke je obavezan trik kako bi se postiglo da one budu još mekanije, savitljivije i jednostavno se tope u ustima.


Rajna je u tome što alkoholno sirće reaguje s praškom za pecivo, usled čega dolazi do formiranja dodatnih mehurića, pa su palačinke veoma vazdušaste i mekane. To, takođe, ne utiče na miris i ukus, pa ne morate da brinete da će rezultat biti veća kiselost ili miris kakav ne očekujete od palačinki.


Idealan trenutak za sipanje sirćeta u smesu za palačinke jeste odmah nakon mleka ili vode, ukoliko pravite posnu varijantu. Potom treba ostaviti smesu da odstoji oko pet minuta i da se svi sastojci sjedine.


Nakon toga se dodaju suvi sastojci.

 

Obavezno sipajte sirće u smesu za palačinke
Obavezno sipajte sirće u smesu za palačinkefoto: Africa Studio/Shutterstock

Recept za najbolje palačinke sa sirćetom


Sastojci:

 

  • 3 cela jajeta
  • 2 šolje mleka
  • 2 šolje vode
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 3 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta
  • 1/2 kašičice soli


Priprema

 

  1. Umutite jaja, pa im dodajte mleko, vodu, sirće i ulje i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji pet minuta.
  2. Zatim postepeno i uz neprestano mućenje žicom dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Kad smesa bude odgovarajuća, odnosno dovoljno retka za palačinke, sve promešajte i ostavite još 10 minuta.
  3. Potom zahvatajte kutlačom i pecite u podmazanom i zagrejanom tiganju, a okrećite palačinke posle oko dva minuta, pa pecite još dva do tri s druge strane.
  4. Filujte po želji.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali

 

makonda-tracker