nema ko ne voli ovo

Preukusno i sprema se lako: Kad je kraljica Elizabeta dolazila u BG zahtevala je da je čeka jelo koje Srbi obožavaju

0

Kraljica Elizabeta je tada od domaćina izričito tražila da je čeka omiljena srpska hrana.   

 

 

Kraljica Elizabeta je tražila da je čeka naš specijalitet kad dođe
Kraljica Elizabeta je tražila da je čeka naš specijalitet kad dođe foto: Eddie MULHOLLAND / AFP / Profimedia

Kraljica Elizabeta II je jedna od najpoznatijih žena u istoriji.

 

Tako da je bila izuzetno velika stvar kada su ona i njen suprug princ Filip posetili davne 1972. godine Jugoslaviju.

 

To je bila prva njihova poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, pa su u nekim zapadnim medijima bili i kritikovani zbog toga.

 

No, nećemo se sada baviti političkom pričom koja je pratila njenu posetu - već gurmanskom. 

 

Naime, kraljica je izričito tražila da tokom zajedničkog leta od Beograda do Brijuna, proba čuveni specijalitet sa leskovačkog roštilja - ćevapčiće.

 

Hajde da vidimo jedan od najslasnijih recepata za ćevape. 

 

SASTOJCI 

 

Ćevapi su mnogima jedno od omiljenih jela
Ćevapi su mnogima jedno od omiljenih jela foto: MoDaVi Art, Shutterstock

mleveno mešano meso - 500 grama 

crni luk - 1 glavica

beli luk - 3 čena

biber - pola kafene kašike

soda bikarbona - na vrh noža

slatka crvena paprika - 1 kafena kašika

tucana ljuta paprika - 1 kafena kašika

mlaka voda - 2 kašike 

 

PRIPREMA

 

Beli i crni luk sitno iseckati, pa dodati u meso. Zatim doodajte i sve začine sa dve kašike mlake vode i malo ulja. Izmašajte sve lepo, a onda pokrijte folijom i ostavite da odstoji barem sat vremena, a može i celu noć, zavisi koliko vremena imate.

 

Meso oblikujte u ćevape, a pržite u dubokom ulju da porumene sa obe strane.

 

Bonus video: 

 


 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker