brinite o sebi

Kako se rešiti neprestanog osećaja krivice? 6 stvari koje vam mogu pomoći da prebrodite ovu negativnu emociju

0

Svi smo u životu uradili makar ponešto pogrešno i osetili krivicu, ali šta ako ona ne prolazi i osećate da se vrtite u krugu samokritikovanja i negativnih emocija? Kako pomoći sebi?

foto: pathdoc/Shutterstock
foto: pathdoc/Shutterstock

Osećaj krivice nije nužno loša stvar ako je utemeljen na realnosti, ne traje dugo, podrazumeva prihvatanje sebe kao nesavršenog bića i ukoliko vodi ka učenju iz sopstvenih greašaka. Međutim, ako se stalno preispitujete o tome šta jeste ili niste uradili i osećate se loše, dovodite se u nezdravu situaciju i vrtite se u začaranom krugu samokažnjavanja i nervoze.


Kako izaći iz njega?

 

  • Identifikujte krivicu


Ignorisanje i odlaganje ove emocije mnogima deluje kao korisna strategija, ali zapravo ne pomaže jer otežava i odlaže suočavanje s problemom. Zastanite, dobro razmislite i, ako treba, zapišite kako se osećate kako biste tačno utvrdili šta je uzrok osećaja krivice jer je to jedini način da ga na kraju i prebrodite.

 

Istražite uzrok


Normalno je da osećate krivicu kad ste uradili nešto pogrešno, ali šta kada vas ona izjeda neprestano? Ona može da ima koren i u starim traumama, konfliktima sa samim sobom i sopstvenim izborima, pa čak i s nečim sasvim neočekivanim kao što su brige o fizičkom zdravlju ili žudnjama kojih se stidimo.

 

  • Izvinite se, iskupite se


Ako ste svesni greške koje ste napravili i toga da ste nekoga povredili, prvi korak je iskreno izvinjenje i pokušaj da se iskupite. Da bi to bilo iskreno i potpuno, važno je da razumete svoju ulogu u svemu što se dogodilo, pokažete iskreno kajanje, izbegavate izgovore, zatražite oproštaj, ali i da odlučite da ne ponovite grešku — i držite se toga.

 

Kortizol, Anksioznost, Napad anksioznosti, Nervoza, Stres
foto: Shutterstock
  • Učite na greškama


Kada se krivica pomeša s tugom, možete imati osećaj da ne možete da se iskobeljate iz nje. Pre nego što nastavite dalje i ostavite prošlost iza sebe, morate da je prihvatite u potpunosti i budete svesni razmera problema koji je doveo do toga da neprestano osećate krivicu.

 

  • Budite zahvalni


Umesto što se predajete krivici, razmišljajte o tome koliko ste zahvalni na oproštaju drugih ili, ako nije u pitanju neka šteta koju ste naneli drugom već problem druge prirode, njihovoj podršci u teškim trenucima. Pokažite jasno koliko vam je bitno razumevanje i prilike koje ono pruža jer su veze s drugima osnova za nastavak dalje.

 

  • Poštujte sebe


Jedna greška nas ne čini lošom osobom jer svako ponekad zabrlja, zar ne? Osećaj krivice može dovede do toga da budemo vrlo oštri prema sebi, ali umesto što kritikujete sebe i kažnjavate se, zapitajte se šta biste rekli prijatelju u istoj situaciji. Kako biste ga utešili? Primenite to isto i prema sebi samom i budite sopstvena podrška.


I vi zaslužujete isto poštovanje i ljubaznost!

 

 

makonda-tracker