novo

Komična banalnost svakodnevice: Novi Joneskov komad na Krstu

0

U Beogradskom dramskom pozorištu premijerno će biti izvedena predstava „Slučaj: rupa“ E. Joneska u režiji Angelča Ilievskog u sredu,17. januara u 20.30 časova na Novoj sceni.

foto: Promo
foto: Promo

“Slučaj: rupa” je master projekat Jelisavete Karadžić i Stefana Radonjića, diplomiranih glumaca na FDU u Beogradu, u poslednjoj klasi prof. dr Vladimira Jevtovića.

Predstava je rađena po motivima dva teksta Ežena Joneska – “Ludilo u dvoje” i “Rupa”. Na komičan način, dvoje mladih glumaca kritikuju i dovode u pitanje trenutni sistem vrednosti i međuljudske odnose. Banalnost svakodnevnog života bračnog para dovedena je do apsurda, te uz smeh, predstava ostavlja gorki ukus u ustima i budi zapitanost o svetu u kom živimo, koji nas okružuje.


Tekst predstave “Slučaj: Rupa” sadrži podjednako esencije i jednog i drugog komada. Ideja je bila da se prikažu članovi društva koji predstavljaju „intelektualnu elitu“ u sistemu, kaže Stefan Radonjić.

foto: Promo

"Dva Joneskova teksta, “Ludilo u dvoje” i “Rupa” adaptirani su u jednostavnu priču, u čijoj su osnovi kritika braka koji je već odavno je propao, kritika obrazovanja, steknutih diploma, doktorata, što, na neki simptomatičan način, govori o tome kako funkcionišu sistem i društvo u kome živimo. Ne govori se ništa direkno. Naprotiv. Predstava ima svoju logiku i indirekno otvara pitanja koja žestoko udaraju u različite segmente života.  Način igre je pre svega realističan. Ali… Taj realističan način je preveden na poseban jezik, duhovit, začudan, a u isto vreme tako prirodan. Situacije se neprestano ponavljaju. I sve to do beskonačnosti. Besmislenost ponavljanja. Očekivanje da se desi nešto novo do kraja ostaje samo želja i opet se sve vraća na početak. Ulazi se u lavirint neostvarenih želja likova, neostvarenih uspeha, sve do saznanja da imaju neostvarene živote," objašnjava reditelj Angelčo Ilievski.

 

 

makonda-tracker