ostavio je neizbrisiv trag

Otac mu je bio veliki umetnik, a on sam — jedan od najvećih: Kratka životna priča Branka Cvejića

0

Napustila nas je legenda jugoslovenskog glumišta

foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Branko Cvejić je bio velikan srpkog glumišta. Rođen je 1946. u kući operskog pevača Žarka Cvejića. Još kao dete pokazao je neverovatan talenat.

 

Diplomirao je 1969. na FDU u Beogradu. Pripada takozvanoj generaciji beba Bojana Stupice

 

Branko je sa generacijom glumaca na njegov poziv postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967.

 

 

Bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do kraja 2011. godine.

 

Kao pomoćnik direktora bio je angažovan u periodu 1986. do 1999. i imenovan za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2000. godine.

 

U njemu je odigrao preko pedeset uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik).

 

Branko Cvejić
foto: Vladimir Šporčić

 

Ono što retko ko zna jeste da je Cvejić sin jednog od najvećih umetnika bivše Jugoslavije, čuvenog operskog pevača Žarka Cvejića.

 

Popularnost je stekao ulogom Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode", ali je ostao upamćen i kao Lister iz "Porodičnog blaga".

 

Odigrao je preko 137 različitih uloga u filmovima i serijama domaće kinematografije, a predstavama u različitim pozorištima ne zna se broj.

 

 

U skorije vreme gledali smo ga u serijalu "Junaci našeg doba" i seriji "Aleksandar od Jugoslavije", ali ga pamtimo i po ulogama u "Boljem životu", "Beloj lađi", "Stižu dolari", "Balkan Ekspresu", "Balkan Ekspresu 2", "Vrućem vetar", "Majstori, majstori" i brojnim drugim.

 

 

Branko Cvejić
foto: Milan Maričić/ATAImages

 

Branko Cvejić je imao skladan brak koji je traja decenijama. Naime, on i njegova Vesna su se upoznali još kao veoma mladi i od tada su bili gotovo nerazdvojni.

 

Njihov brak nikada nije bio zanimljiv medijima, jer u njemu nije bilo skandala. Oni su oduvek živeli skromno i trudili su se da svu svoju pažnju i ljubav usmere na odgajanje svoje dece, sina Žarka i ćerke Bojane.

 

Kasnije su dobili i unuku Zoru, koja je već devojčica, a kako je Branko znao da kaže i prava pametnica.

 

 

Branko i Vesna vezu su otpočeli kao studenti, a tolike godine, po mišljenju dramskog umetnika i nekadašnjeg direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta, opstali su jer se međusobno odlično razumeju i dopunjavaju.

Kolege i prijatelji se potresnim porukama opraštaju od velikog umetnika, glumca, a pre svega čoveka.

 

O datumu komemoracije i mestu sahrane glumca i nekadašnjeg upravnika JDP-a javnost će biti naknadno obaveštena.

 

 

makonda-tracker