In memoriam

Nezamenljiva i neponovljiva: Preminula Donka Špiček, kultna urednica dečijeg programa

0
Novinar, urednik Programa za decu i mlade TV Beograd osamdesetih i devedesetih godina, Donka Špiček, preminula je sinoć u Beogradu...
foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Donka Špiček je rođena u Beogradu. Završila je gimnaziju na Banovom brdu. Diplomirala je ruski jezik i književnost na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu i produkciju na FDU.

 

Prema njenoj ideji nastala je manifestacija "Radost Evrope" koja je okupljala decu iz svih krajeva Starog kontinenta, piše Kurir.

 

Seća se situacije kada je i kako započelo snimanje serije "Sivi dom", koliko mu je Donka Špiček pomogla ali i kako su se zajedno nasmejali kada su zli jezici izmislili priču da mu je ona tetka...

 

Bila je urednica redakcije za decu i mlade u Televiziji Beograd u vreme kada su u njenoj produkciji snimljene serije "Sivi dom" i "Zaboravljeni". Uz njene serije kao i programe za decu i mlade, kao i uz čuveno "Laku noć, deco", odrastale su mnoge generacije.



Odrastali smo uz nju, usmeravala je čitave generacije i nikada nije podlegla kompromisima... Poslednje dve godine bila mi je najbliži saradnik, učitelj, putokaz.

 

Donka Špiček, nezamenljiva i neponovljiva", napisala je Leontina Vukomanović na društvenoj mreži.

 

 

makonda-tracker