Nataša Bekvalac: Ne odustajem od borbe za zdravlje

1
Nakon što se oporavila od operacije tumora na desnom jajniku, pop zvezda Nataša Bekvalac postala je promoter vakcine za borbu protiv raka grlića materice

Žrtva koju je pop zvezda Nataša Bekvalac podnela tokom neizvesne i stresne borbe za ozdravljenje svog supruga, vaterpolo reprezentativca Danila Ikodinovića, nakon njegove teške saobraćajne nesreće koju je doživeo prošlog juna, rezultirala je pojavom benignog tumora na desnom jajniku. Nedavni uspešan ishod operacije pevačici je, posle izuzetno napornog perioda, doneo olakšanje i spokoj. Posle svega, plavokosa Novosađanka odlučila je da svoje iskustvo primeni na promociju vakcine za borbu protiv raka grlića materice i tako utiče na svest žena u Srbiji koje ne kontrolišu redovno svoje zdravlje.

- Upravo zato što sam na ličnom primeru shvatila koliko je zdravlje bitno i kada sam saznala koliko je zapravo žena u Srbiji obolelo od raka grlića materice, prihvatila sam poziv jedne od vodećih evropskih farmaceutskih kuća Glaxo Smith Kline da budem zaštitno lice akcije Precrtajmo rak grlića materice - tvoj izbor  - kaže za Story šarmantna pevačica, čije reči oduvek s pažnjom upijaju njene obožavateljke, a koja se na ovu aktivnost odlučila iz čisto humanitarnih razloga.


- Najbitnije je da svojim primerom edukujem devojčice i devojke koje će potom uticati i na svoje roditelje. Inače, vakcinu Cervarix, koja je idealna i trenutno najbolja vrsta prevencije kancera grlića materice, mogu koristiti i devojčice, uzrasta od deset godina i naviše. Ono što me je dodatno motivisalo da se priključim ovoj akciji jeste podatak da je Srbija prva u Evropi po broju obolelih žena od raka grlića materice koji često povezuju sa humanim papiloma virusom. Prema zastrašujućoj statističkoj evidenciji, kod nas od ovog oboljenja svakodnevno umre po jedna žena, dok svaka četvrta od njega oboli - ističe atraktivna pop zvezda koja će kroz razne medijske kampanje ženama skretati pažnju na koji način se sprovodi zaštita od ove vrste raka, kao što će učestvovati u osvešćivanju dama da redovnije odlaze na ginekološke preglede.


Jedna od najpopularnijih muzičkih zvezda na našim prostorima, prošle nedelje nagrađena na Oskaru popularnosti, pobrinuće se da u više navrata opomene domaću javnost na podizanje svesti o redovnoj kontroli zdravlja, u čemu ima bezrezervnu pomoć voljenog supruga.


- Sa Danilom se uvek konsultujem, bilo da je reč o poslu, privatnim stvarima ili humanitarnom radu koji on i te kako podržava. Baš kao što je on mene savetovao o ovoj akciji čiji sam promoter, tako ja njega sve vreme podržavam u tome da se kroz kontakte sa decom priključi sprovođenju Nacionalne strategije za razvoj sporta - zaključuje mlada mama dvogodišnje Hane.

Nikola Rumenić

makonda-tracker