misterija i tuga

Imala je samo 25 godina, njena JEZIVA smrt se i danas prepričava: Tragična životna priča NAJLEPŠE DEVOJKE SVETA

0

Imala je svet pod nogama

Životna priča najlepše devojke sveta
Životna priča najlepše devojke sveta foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Oliv Tomas je bila američka glumica nemih filmova, umetnički model i fotomodel. Tokom svoje kratke karijere pojavila se u više od 20 dugometražnih filmova.

 

Rođena je u Pensilvaniji, bila je najstarija od troje dece Rene i Džejmsa Dafija, a oboje su bili irskog porekla. Imala je dva brata, Džejmsa i Vilijama kojima je pomogla da obezbede posao u filmskoj industriji.

 

Njen otac, Džejms Dafi, bio je zaposlen u čeličani, gde je i poginuo u nesreći 1906. Nakon njegove smrti, porodica se preselila u Mekiz Roks u Pensilvaniji, mali gradić. Oliv i njena braća često su boravili kod bake i dede dok je njihova majka Rena radila u lokalnoj fabrici.

 

 

Oliv je napustila školu sa 15 godina da bi pomogala svojoj braći i sestrama. 1911. udala se za Bernarda Kruga Tomasa u McKees Rocks. Tokom dvogodišnjeg braka, navodno je radila kao službenica u Kaufmanu, velikoj robnoj kući u Pitsburgu. Nakon njihovog razdvajanja 1913. godine, Oliv se preselila u Njujork 

 

Svoju sreću pronašla je pored glumca Džeka Pikforda, mlađeg brata kolege zvezde nemog filma Meri Pikford.

 

Često je u novinama gledala slike tadašnjih glumica poznatih po svojoj lepoti i zamišljala sebe u njihovoj poziciji.

 

 

Njena spontana odluka da se prijavi na takmičenje lepote Hauarda Čendlera Kristija i njena konačna pobeda brzo su je doveli do zvezda otvarajući joj vrata sveta slavnih. 

 

Brzo je postala traženi model za fotografe i slikare, pozirajući za poznate umetnike kao što su Alberto Vargas i Vilijam Haskel Kofin. Ilustrator Harison Fišer ju je prozvao - “Najlepša devojka na svetu”.

 

Već 1915. godine postaje velika zvezda Brodveja. Ipak, sudbina joj nije bila naklonjena. 

 

Oliv i Džek Pikford su se 1917.  godine verili i Oliv se obrela u jednoj od najmoćnijih porodica Holivuda tog vremena. Voleli su lude zabave, a kao destinaciju za medeni mesec odabrali su Pariz. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @silent_please_site

 

Tokom ranih jutarnjih sati 5. septembra, vratili su se nazad iz jednog od svojih omiljenih pabova. Džek Pikford je kasnije ispričao šta se dogodilo u njihovoj sobi.

 

- Bila je u kupatilu. Odjednom je vrisnula: “Bože moj!” Skočio sam iz kreveta, pojurio prema njoj i uhvatio je u naručje. Plakala je i vikala da saznam šta je u boci. Podigao sam flašicu koja je bila na podu i pročitao: “Otrov”… Ona je popila otrov greškom - tvrdio je glumac policiji.

 

 

Glumica je progutala rastvor alkohola koji je bio namenjen lečenju sifilisa i to ju je ubilo. Nakon što je progurala rastvor lekari su je držali u životu još pet dana, ali je na kraju umrla 10. septembra u američkoj bolnici u Parizu. Bilo joj je samo 25 godina.

 

Iako je njena smrt proglašena slučajnom, vesti o njenoj hospitalizaciji i kasnije smrti bile su predmet spekulacija u štampi. Olivina smrt se smatra jednim od prvih velikih holivudskih skandala.

 

Bonus video:

 

Kako je jedan gost rasplakao Suzanu Petričević u emisiji pogledajte u videu koji sledi 

 

 

makonda-tracker