svira klavir i govori 5 jezika

Nesvakidašnji životni put jedne KRALJICE: Svet je obilazila sa RANCEM na leđima, muža upoznala upoznala na TENISKOM MEČU

0

Belgijska kraljica Matilda zaista ima "plavu krv" za razliku od većine današnjih princeza i kraljica, a njenu svadbenu ceremoniju su mnogi upoređivali sa venčanjem princeze Dajane i princa Čarlsa.

Matilda je prva belgijska kraljica rođena u okvirima ove zemlje.
Matilda je prva belgijska kraljica rođena u okvirima ove zemlje.foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Belgijski dvor je nedavno imao veliki razlog za slavlje. Naime, belgijska kraljica Matilda je 20. januara napunila 50 godina, što je veoma važan datum za Belgijanske budući da je ona jedna od najomiljenijih belgijskih vladarki svih vremena.

 

Zajedno sa suprugom Filipom je na tronu od 2013. godine, a kako je tekao njen životni put, pročitajte u nastavku. 

 

Belgijska kraljica Matilda je rođena 1973. godine u Ukelu u Belgiji. Njeno pravo ime u celini glasi Jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz, a interesantno je da Jonkvrouw znači mlada žena.

 

Ona je odrasla u porodici sudije i grofice, te za razliku od većine sadašnjih princeza i kraljica zaista ima "plavu krv" u svojoj porodici. 

Školovanje je završila u Bastonju pre nego što je otišla na Institut de la Vierge Fidele u Briselu. Diplomirala je logopediju 1994. godine takođe u Briselu i tamo je otvorila svoju ordinaciju.

 

  • Budućeg supruga upoznala na teniskom meču

 

O ljubavnoj priči sadašnjeg kralja Filipa i nje se ne zna mnogo, ali kako su preneli strani mediji, njih dvoje su se upoznali na jednom teniskom meču 1996. godine, a kako je britanski Hello magazin objavio, kralj Filip je odmah znao da je ona ta.


– Video sam je (Matildu) izdaleka i otišao sam da razgovaram sa njom. Odmah sam znao da će ona biti moja buduća žena – ispričao je Filip.

 

Otkad su se upoznali nisu se odvajali, a tri godine kasnije su se venčali.

 

Njihovo venčanje 4. decembra 1999. godine mnogi su upoređivali sa venčanjem princeze Dajane i princa Čarlsa, a ona je od anonimne osobe postala jedna od najpopularnijih i najpoznatijih ličnosti Belgije. 

Odmah nakon venčanja, Matila je preuzela kraljevske dužnosti, učestvujući u brojnim panelima Ujedinjenih nacija, a 2000. godine je osnovan Fond princeze Matilde za nagrađivanje grupa ili pojedinaca koji su radili na podršci deci ili drugih rizičnim grupama.

 

Njihovo prvo dete Elizabeta rođena je 2001. godine, a nakon nje su se rodili i Gabrijel 2003, Emanuel 2005 i Eleonora 2008. goidne.

 

Nakon abdikacije Alberta II 2013. goidne, FIlip je nasledio tron, a Matilda je postala prva kraljica rođena u Belgiji u istorji zemlji.

 

Ove godine je i 10 godina kako su Filip i Matilda na tronu, a interesantno je da je Matilda prva kraljica supruga Belgije rođena unutar granica ove zemlje

  • Njena ćerka će postati kraljica jednog dana

 

Kao i u većini kraljevskih porodica, muškarci su još od 18. veka na prestolu Belgije, a žene su postajale kraljice zbog supruga. Međutim, uslediće promena, jer će buduća kraljica biti najstarija ćerka Matilde i Filipa.

 

Princeza Matilda će jednog dana postati kraljica, a Matilda će ostati upamćena kao majka prve belgijske kraljice. 

 

  • Matilda je jedna od 3 trenutne belgijske kraljice

 

Ono što je takođe neobično jeste da Matilda nije jedina kraljica Belgije. Uz nju, tu su kraljica Paola, supruga kralja Alberta II i kraljica FAbiola, udovica kralja Baudounina, Albertovog prethodnika. 

 

One doživotno zadržavaju kraljevsku titulu, ali nemaju nikakvu državničku funkciju. 

 

  • Obilazila svet sa rancem na leđima

 

Poznato je da Matilda volu avanturu i putovanja. Zbog kraljevskih obaveza je morala da smanji avanturistička putovanja, ali je kao mlada dosta putovala sa rancem na leđima i tako obišla Aziju, Latinsku Ameriku i Bliski istok.

Pre nekoliko godina je prešla hodočasničku rutu Camino de Santiago da grada Santiago de Compostela

 

  • Svira klavir i voli književnost

 

Matildina strast je sviranje klavira, a voli i književnost, kao i sve vrste sportova. 
 

  • Govori 5 jezika

 

Belgijska kraljica Matilda govori savršeno nekoliko jezika što joj pomaže u obavljanju državničkih zadataka i kraljevskih dužnosti. Ona govori francuski, danski, nemački, engleski i italijanski jezik. 


 

 

 

makonda-tracker