da li ste znali?

Na sve načine je pokušavao da se približi kraljici, a ČEZNUO je za elitom: Ko je bio Mohamed, otac Dajaninog ljubavnika?

0

Serija Kruna ne dozvoljava Britancima da zatvore priču o princezi Dajani.

foto: EPA/FEHIM DEMIR
foto: EPA/FEHIM DEMIR

Iako monarhija nije oduševljena petom sezonom serije koji su mnogi iščekivali, gluma i scenografija su toliko dobre da je nemoguće da tokom gledanja serije budete nezainteresovani.

 

Kraljevska porodica je odličan materijal za seriju, a naročito je zanimljiv period devedesetih koji su obeležili brojne prevare, skandali i pogibija princeze Dajane.

Ledi Di je poginula zajedno sa tadašnjim partnerom Dodijem al Fajedom u Parizu kada su se zakucali automobilom u jedan od stubova tunela kroz koji su prolazili. Nisu bili sami, sa njima je poginuo i vozač, dok je telohranitelj Trevor Džons jedini preživeo stravičnu nesreću.

 

U minutima nakon nesreće, u polusvesti na zadnjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparaci koji su ih uhodili preko celog Pariza. Oko jedan ujutru, informacija o nesreći je preko ambasadora dospela i do palate u Škotskoj, gde su bili Dajanin bivši suprug Čarls i njegova majka, kraljica Elizabeta II. Čarlsu je javljeno da je Dajana bila u saobraćajnoj nezgodi, ali da je samo slomila ruku.

 

Princeza Dajana, Princ Čarls
foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Tih godina posebno se isticao Mohamed Fajed, otac Dajaninog ljubavnika, koji je iznosio brojne tvrdnje u javnost. Naime, u tom tunelu postoji najmanje deset kamera, pa je jako sumnjivo to da su baš u trenutku nesreće sve bile isključene.

 

Krajem 2008. godine Dodijev otac, Fajed je pročitao pisano svedočenje pred Kraljevskim sudom pravde.

 

"Rekla mi je da zna da princ Filip i princ Čarls pokušavaju da je se reše", rekao je. "Uklonili su smetnju. Ubili su je."

 

Princ Čarls, Princeza Dajana
foto: EPA/LASZLO VARGA

Ko je, zapravo, bio Mohamed, Dodijev otac?

 

Rođen je u Aleksandriji, ali je datum rođenja nepoznat. Zna se da je bio milijarder i deo londonske više klase mnogo ranije nego što je upoznao Dajanu. Mohamed je čeznuo za elitom i radio je sve da bude u visokom društvu.

 

Mohamed al Fajed
foto: CHRISTINE BOYD / AFP / Profimedia

On je kupio poznati hotel "Ritz" u Parizu, a 1985. kupio je i londonsku robnu kuću "Harrods". Iste godine venčao se s finskom manekenkom Hejni Vaten, a zajedno su dobili četvoro dece.

Kupovina "Harrodsa" bila je samo prva od mnogih za koje se Al Fajed nadao da će mu omogućiti mesto u visokom društvu Velike Britanije. Kasnije je kupio "Punch Magazine", fudbalski tim "Fulham" i vilu koja je nekad pripadala bivšem kralju Edvardu VIII i njegovoj ženi Valis Simpson.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trey Taylor (@treytaylor)

Dva puta je podnosio zahtev za britansko državljanstvo i oba puta bio odbijen, a svojevremeno je princa Filipa nazvao rasistom. Kraljica je uvek vešto izbegavala ovu porodicu, pa ih je prepustila Dajani, a Mohamed je upravo kroz nju video način da im se približi, dok je princezi preko potrebna bila osveta.

 

Romansa Dodija i Dajane trajala je nekoliko meseci pre njihove smrti, a Mohamed je godinama tvrdio da saobrćajna nesreća nije bila slučajna. Angažovao je privatne agente i više puta se žalio na nalaze službene francuske istrage o nesreći.

 

 

 

makonda-tracker