ZAVELA ŠAH

Voljenija od Sofije Loren, LEPŠA OD NAJVEĆIH ZAVODNICA: Ovo je žena po kojoj je Silvana Armenulić sebi dala ime

1

Malo je poznato da je jugoslovenska kraljica sevdalinki i žena koja je obeležila jednu eru narodne muzike rođena kao ― Zilha Barjaktarević. Još je manje poznato ko je i kakva bila lepotica po kojoj je pevačica odlučila da se nazove.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mlada Zilha Barjaktarević, ćerka poznatog lokalnog poslastičara Mehmeda, odrastala je u Doboju s još desetoro braće i sestara. Zbog teške situacije, već sa 16 godina je napustila porodični dom i otišla kod tetke u Sarajevo, gde je počela da peva u kafanama.


Vreme je prolazilo, ona je glasom osvajala Sarajevo, da bi potom prešla u Loznicu i, na kraju, u Beograd. Tada je imala 20 godina i počela je njena estradna karijera, a Zilha je rešila da, kako su savetovali iskusniji pevači, odabere zvučno umetničko ime. Budući da je bila očarana italijanskom glumicom Silvanom Mangano, za pevačicu nije bilo dileme ― postaće Silvana Barjaktarević. Kasnije je, udajom za teniskog trenera Radmila Armenulića, dobila i prezime po kom je danas zna Balkan.

 

Ko je bila Silvana Mangano?


Baš kao i Jugoslovenka koja je inspirana njom, Silvana Mangano počela je da gradi ime sa 16 godina.


Rođena je u Rimu u mešovitoj porodici ― otac joj je bio Italijan, a majka Engleskinja, a živela je u siromaštvu tokom Drugog svetskog rata. Vrlo mlada je počela da radi kao model i plesačica, a 1946. godine, kao šesnaestogodišnjakinja, pobedila je na izboru za Mis Rima, što joj je obezbedilo ulogu u filmu slavnog režisera Marija Koste. Godinu dana kasnije, učestvovala je na takmičenju za Mis Italije, a interesantno je da su te godine na ovom izboru "otkrivene" i buduće velike zvezde italijanske kinematografije Đina Lolobriđida, Đijana Marija Kanale, Lusija Bose, koja je i pobedila, i Eleonora Rosi Drago.

 

Silvana Mangano
foto: Profimedia

Njena prva veza sa svetom filma bila je zapravo njena ljubavna veza s glumcem Marčelom Mastrojanijem. Ipak, njeno ime nije se dugo vezivalo za njega: nakon nekoliko manjih uloga, već 1949. godine izašao je njen "Gorki pirinač", koji je režirao Đuzepe de Santis, a Silvana je igrala beračicu na polju pirinča u dolini Poa.

 


Odmah je bilo očigledno da će kao glavni adut Manganova koristiti svoj seksepil, a maltene preko noći Italija je bila očarana lepotom i zavodljivošću mlade Silvije. Nikad, doduše, nije stekla svetsku slavu kakvom su mogle da se pohvale Đina Lolobriđida i Sofija Loren, ali je decenijama bila jedna od omiljenih glumica u Italiji. Interesantno, u Italiji se šuškalo da je Silvana imala romansu sa zgodnim iranskim šahom Rezom Pahlavijem, što nikada nije dokazano.

 

1 / 5 Foto: LUX Film / Entertainment Pictures / Profimedia


Nakon "Gorkog pirinča", zabeležila je uloge u filmovima "Zlato Napulja", "Ana", "Mambo", "Smrt u Veneciji"... U svetu je dosta pažnje privukla "Dina" Dejvida Linča iz 1984. godine, inače jedan od Silvaninih poslednjih filmova, u kom je igrala časnu majku Ramalo.


Već na početku karijere pronašla je ljubav svog života: bio je to producent Dino de Laurentis, za kog se udala 1949. godine, a s kojim je dobila četvoro dece: Veroniku, Rafaelu, Frančesku i Federika. Rafela je poznata po tome što je sa svojim ocem koproducirala "Dinu", dok je Veronikina ćerka Đijada danas veoma poznata u Americi, gde ima kulinarske emisije o italijanskoj kuhinji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Villa (@dottvillina)


Najveća životna tragedija koja je zadesila Silvanu Mangano nesumnjivo je smrt sina Federika, koji je 1981. godine poginuo prilikom pada aviona na Aljasci. Dok su žalili za njim, glumica i De Laurentis su se udaljili i rastali dve godine kasnije, a posle 1988. započeli su brakorazvodnu parnicu. Do razvoda nije došlo jer je Silvana bila krhkog zdravlja.

 


Kada je imala svega 59 godina, nakon operacije je pala u komu, a potom umrla od raka pluća u Madridu 16. decembra 1989. godine, trinaest godina nakon što je Silvana Armenulić, koja joj se toliko divila da je svoje umetničko ime odabrala inspirisana njenom lepotom i talentom, poginula na autoputu Beograd-Niš.


 

 

makonda-tracker