ZANIMLJIVOSTI O POZNATIMA

PRINC ALEKSANDAR JE NJEN DRUGI SUPRUG, OBOŽAVA NEOČEKIVAN SPORT! Ovo sigurno niste znali o Katarini Karađorđević

0

Na današnji dan pre 77 godina rođena je Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Katarina Karađorđević, a tim povodom otkrivamo neke interesantne činjenice koje možda niste znali o njoj

foto: ATA Images
foto: ATA Images

Ćerka Roberta i Ane Batis od 2001. godine sa suprugom princem Aleksandrom Karađorđevićem živi u Srbiji i imaju tri sina: Petra, Filipa i Aleksandra.

 

O privatnom životu princeze nije poznato mnogo toga, ali mi vam otkrivamo nekoliko zanimljivih detalja iz njene biografije.

 

Supruga, druga ruka i najvažnija podrška princa Aleksandra Karađorđevića, princeza Katarina prepoznatljiva je po izuzetnom stilu, besprekornoj frizuri i večitom osmehu.

 

Školovala se u rodnoj Atini, kao i u Lozani u Švajcarskoj. Studirala je biznis na Univerzitetu Denver u Koloradu i na Univerzitetu Dalas u Teksasu. Nekoliko godina bavila se biznisom u Sjedinjenim Američkim Državama, a 2007. godine dodeljeno joj je zvanje počasnog doktora nauka na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

 

Princeza Katarina upoznala je njegovo kraljevsko veličanstvo prestolonaslednika Aleksandra 1984. godine, u Vašingtonu. Godinu dana kasnije, na venčanju u Londonu, 21. septembra, kumovao im je grčki kralj Konstantin. Pre braka sa srpskim princem njeno kraljevsko visočanstvo bila je udata za Amerikanca Džeka Endruza, s kojim ima dvoje dece: sina Dejvida i ćerku Alison. Baka je petoro unučadi — Dejvid ima sina Aleksandra, a Alison Amandu, Stefani, Nikolasa i Majkla. Prošle godine je postala i prabaka.

 

foto: Antonio Ahel/ATAImages

Njeno kraljevsko visočanstvo preko 25 godina je aktivna u oblasti humanitarnog rada, naročito nakon izbijanja ratnih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije, a dobitnica je nagrade "Papa Franja" za dobrotvotni rad. Pomaže deci i starijim licima, njene aktivnosti proširene su i na kulturne ustanove, škole i univerzitete, uključujući dodelu stipendija i unapređivanje komunikacije između studenata i stručnjaka iz stranih zemalja, a neke bolnice zahvaljujući njenom zalaganju dobile su moderne aparate. Pokrovitelj je nekoliko humanitarnih organizacija kao što su “Lajflajn” (Lifeline Humanitarian Organization), koja ima kancelarije u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu i Atini. Početkom avgusta 2001. u Beogradu je osnovala Fondaciju Nj.K.V. Princeze Katarine.

 

Njeno kraljevsko visočanstvo govori grčki, engleski, francuski i srpski jezik.

 

Posetila je razne destinacije, a između ostalog živela je u Australiji, Africi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ljubitelj je muzike, pozorišta, književnosti. Jako je usrećuje rad sa decom, ali i kulinarstvo, pozorište i kros-kantri skijanje.

 

foto: Antonio Ahel/ATAImages

Njen otac Robert Batis bio je jedan od najistaknutijih grčkih dobrotvora, za svoje humanitarne zasluge dobio je više priznanja grčke Vlade. Po uzoru na oca, princeza je nastavila životnu misiju, za koju je od malih nogu pripremala i majka:

 

Kada sam bila veoma mala, majka me je naučila koliko je važna radost davanja. Kada bi me pitala šta bih htela da budem kad porastem, uvek bi me posavetovala da je najvažnije da budem osoba za primer — rekla je princeza u jednom intervjuu 2013. godine.

 

 

makonda-tracker