glamur & bol

Imao je milijarde i štedeo na životu i zdravlju dece: Kako je Geti izazvao KLETVU koja prati i razara njegovu porodicu

0

Čuvena milijarderska porodica Geti danas ima desetine članova, od kojih svi nose svoje traume i tragedije, a mnogi veruju da iza svega stoji stara kletva

foto: AFP / AFP / Profimedia
foto: AFP / AFP / Profimedia

Poznati naftni tajkun Džin Pol Geti zaradio je zahvaljujući radu njegove kompanije na Bliskom istoku toliko novca da je obezbedio generacije potomaka. Bogatstvo porodice Geti danas iznosi oko 22 milijarde dolara i mnogi bi dali sve da mogu da budu makar i najmanje važan njen član, ali nije malo onih koji veruju da kod Getijevih nije sve tako idilično. Naime, godinama kruži priča da ovu porodicu prati staro prokletstvo.


Poslednja "žrtva kletve" bio je Džon Gilbert Geti, koji je u 53. godini pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi krajem 2020. godine. Iza sebe je ostavio ćerku Ajvi i braću Bilija i Pitera, a ova smrt obavijena je velom tajni.

 

Kako je Ajvi svojevremeno istakla, njen otac i poznati muzičar je bio očaran San Antoniom i planirao je da se tamo preseli u svoj novi dom kada je iznenada preminuo. Prema nekim izveštajima, uzrok smrti bilo je predimenzioniranje fentanilom.

Do Džonove smrti došlo je dva meseca posle smrti njegove majke i pet godina nakon što je njegov brat Endru, zavisnik od metamfetamina, pronađen mrtav.

Potomci Džina Pola Getija, koji je svojevremeno bio proglašen najbogatijim živim Amerikancem, nasledili su veliko bogatstvo, a po mnogima i tragičnu kletvu.

Kada je imao Geti imao 25 godina, Elsi Ekstrom ga je tužila i tvrdila da je on otac njene ćerke Paule. Ona je izjavila da je da je s njim izgubila nevinost, a na kraju je sve odbačeno na sudu jer su njegovi advokati tvrdili da je Elsi često bila promiskuitetna. Geti je joj je na kraju dao 10.000 dolara, nakon čega je ona pobegla iz grada.

 

Tokom svog dugog života, Džin Geti bio je u braku pet puta: sa Žanet Demont, Alen Ašbi, Adolfin Helmle, En Rork i Luiz Linč. Poslednja od njegovih supruga pisala je u 100. godini memoare u kojima je otkrila mnoge pojedinosti o njihovom braku i opisala Getija kao neumornog plejboja koji je rasipao novac na svakom koraku.

Preminuo je 1976, u 84. godini, od posledica srčanog udara, a o njegovom životu je 2017. snimljen film "Cena života", u kome je Getija igrao Kristofer Palmer.


Poznata je i priča o Džonu Polu Getiju III, kog je italijanska mafija otela 1973. godine, kada mu je bilo 16 godina. Njegov čuveni deka odbio je isprva da plati otkupninu otmičarima, koji tražili 17 miliona dolara, a mišljenje mu je promenilo kada mu je na adresu stiglo odsečeno unukovo uho. Navodno su Getija zatrašivali i pretnjom da će i ostalih 13 unuka biti na meti ako ne plati. Čim je novac predat (a Geti je izdejstvovao da plati samo 2,2, miliona!), mafija je pustila Džona Pola Getija III, koji je u godinama koje su usledile imao mnogo problema zbog zavisnosti od narkotika.

Štaviše, 1981. godine se predozirao, zbog čega mu je srce kasnije bilo vrlo slabo i bio je slep i kvadriplegičar godinama, a umro je 2011, u 55. godini. Poznato je i da je patio od posttraumatskog stresnog poremećaja, budući da je bio zatvoren čak pet meseci.

Navodno Getijeve prati kletva jer je Džin bio poznat kao velika cicija i uskraćivao je čak i svojim najbližima novac, dok ga je sam trošio po svojoj želji. Luiz Linč, njegova peta supruga, tvrdila je da ju je suprug kritikovao da je trošilla previše novca na lečenje njihovog sina Timija, koji je sa šest godina oslepeo od tumora na mozgu, a potom preminuo sa 12 godina.

 

Bila u pitanju karma ili ne, Getijevima nije bilo lako. Četvrto dete Džina Pola Gordon Geti, bio je biznismen, investitor, filantrop i kompozitor, a svet je bio šokiran kada je otkriveno da je u tajnosti imao još jednu porodicu.  Posle smrti dvoje braće, jednog od predoziranja, a drugog od raka, Gordon se našao u teškoj situaciji kada je otkriveno da ima tri ćerke iz tajne veze sa Sintijom Bek.

Poznato je da je Talita Pol, supruga Gordonovog brata Pola Getija umrla od predozirana heroinom 1971. godine, što je bila još jedna trauma koja je ostavila traga na čuvenoj porodici.

 

Ajvi Geti (27), prapraunuka naftnog magnata Džina Pola Getija, često je zastupljena u američkim medijima jer je poznata slikarka i jedna od najbogatijih mladih žena na svetu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivy Love Getty (@ivygetty)

 

Ona se nikada nije osvrtala na tvrdnje o kletvi Getijevih, ali priznaje da joj nije lako da živi bez svojih najmilijih. Tako je posle svoje udaje za fotografa Tobajasa Aleksandera Engela, priznala da je na njihovom venčanju sve bilo u znaku onih koje je izgubila, pre svega bake En i oca Džona.

 

Nakon smrti moje bake, koja mi je više bila majka, osećala sam vezu sa Džonom. Znala sam da želim da on kreira haljinu za moje venčanje. Moja tetka Vanesa, s kojom sam vrlo bliska, znala ga je preko prijatelja i eto nas tu — rekla je Ajvi za "Vog"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivy Love Getty (@ivygetty)

 

Poseban deo njenog mladenačkog izdanja bio je raskošni veo, koji je osmislio Džon Galijano i koji je ukrašen vezom u čast ljudima i trenucima koji su Ajvi doveli do dana kada će reći "da" čoveku svog života, poput oraha, jer je njena baka En odrasla na imanju na kom je uzgajana ova voćka, i gitara, jer je njen pokojni otac Džon Gilbert Geti bio muzičar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

 

 

makonda-tracker