Tragična ljubavna priča koja se ne zaboravlja

U Santa Maria della Salute opevana je NJENA lepota: Sve što niste znali o Lenki Dunđerski (FOTO, VIDEO)

1
"Santa Maria della Salute" se može razumeti samo ako se sagleda cela ljubavna priča i društvene prilike tog doba...

 

Spas je pokušao da pronađe bekstvom u manastir

Ne znajući kako da se izbori sa burom koju su snažni vetrovi sve jače podizali u njemu, pokušao je da spas pronađe bekstvom u manastir Krušedol, ali ni ovaj pokušaj nije uspeo. Ne mogavši da se oslobodi emocija, on u manastiru piše prvu pesmu posvećenu svojoj velikoj ljubavi "Gospođici L.D", pesmu obavijenu velom tajni u kojoj se naziru topli osećaji koje pesnik gaji, ali ih izriče u prijateljskom tonu, pesmu koja je sve do nastanka "Santa Maria della Salute" bila njegova najdraža pesma.

 

Poslednji, očajnički korak u svom begu od velike ljubavi, pesnik je konačno napravio na predlog svog prijatelja i nesuđenog tasta, prihvativši da se oženi bogatom somborskom udavačom Julijanom Palanačkom, koja je svog "Lazu" verno čekala punih dvadeset godina. Ne shvatajući šta se dešava, a u želji da učini uslugu svom prijatelju, na venčanju 1895. godine, pesnikov kum je bio Lenkin otac, Lazar Dunđerski.

 

Moderna ljubavna priča, oda glamuru i emocijama iz filmskih klasika... (FOTO)

 

Nisu prošla ni dva meseca od ovog događaja kada se dogodila strašna tragedija. Jelena Lenka Dunđerski je tragično preminula, na svoj 25 rođendan, 25. novembra 1895 .godine u Beču. Kolale su razne glasine od toga da se ubila zbog nesrećne ljubavi, do toga da je uzrok smrti bila sepsa nakon neuspešnog abortusa. Kako pouzdanih informacija nema, njena smrt je ostala tajna, a kao zvanična verzija se uzima ona koju je iznela njena porodica, da je preminula "licem na Arhanđela Mihaila" od tifusne groznice.

 

Za ovaj tragičan događaj, Laza je saznao dok je tokom bračnog putovanja boravio u Veneciji. Obuzet tugom kakvu nije mogao ni da zamisli, otišao je u crkvu Gospe od Spasa (Santa Maria della Salute) i pod okriljem njene grandiozne lepote, dugo se molio i plakao u sebi, tamo gde niko suze ne vidi, gde najviše boli i potpuno nesvesno već tada počeo da piše stihove najlepše oproštajne ljubavne pesme kod nas.

 

makonda-tracker