najveće ljubavi

Oženjeni glumac joj je slomio srce, ali je nije preboleo: Zamršen ljubavni život žene kojoj se Kan divi i u 84. godini

0

Legendarna Fej Danavej decenijama je spadala u najlepše žene sveta, a i danas, kada je u osamdesetim godinama, primer je istinske dame i žene retke lepote, koja joj ipak nije donela mnogo sreće na privatnom planu

Fej Danavej i Marčelo Mastrojani u filmu 'Mesto za ljubavnike' (1968)
Fej Danavej i Marčelo Mastrojani u filmu "Mesto za ljubavnike" (1968)foto: LES FILMS CONCORDIA - Album / Album / Profimedia

Kanski festival održava se po 77. put, a on i ove godine okuplja veliki broj slavnih.

 

Pored novih filmskih zvezda i supermodela, najviše pažnje ipak se pridaje živim legendama evropskog i holivudskog filma, pa je publika s oduševljenjem pozdravila povratak slavne Fej Danavej (83) u Kan.


Čuvena glumica prisustvovala je juče premijeri filma "Furiosa", a crvenim tepihom je prošetala u otmenom crnom odelu, podsetivši sve još jednom zbog čega je decenijama važila za jednu od najlepših žena planete.

 

Fej Danavej na 77. Kanskom festivalu, na premijeri filma 'Furiosa'
Fej Danavej na 77. Kanskom festivalu, na premijeri filma "Furiosa"foto: SGP / ddp USA / Profimedia

S obzirom da je rano dostigla taj status, ljubavni život Fej Danavej uvek je bio tema u medijima, a ona iza sebe ima dva braka i još nekoliko velikih ljubavi.

Prvi muškarac za kog je poznato da ga je volela bio je stend-ap komičar Leni Brus, s kojim je provela godinu dana. Potom je bila verena za fotografa Džerija Šacberga od 1967. do 1968. godine, ali do braka ipak nije došlo – rastali su se i ostali veliki prijatelji, a Fej je igrala u njegovom režiserskom debiju "Puzzle of a Downfall Child".

 

Ljubav Fej Danavej i Marčela Mastrojanija


Za vreme snimanja filma "Mesto za ljubavnike" (1968) započela je vezu sa čuvenim zavodnikom Marčelom Mastrojanijem, a hemija između glumaca bila je očigledna i oni su uskoro postali par uprkos Fejinom pravilu da izbegava romansu s kolegama sa seta.

 


Dve godine su oni živeli zajedno, a glumica je želela da se uda za njega i da zajedno zasnuju porodicu. Marčelo je, strepeći da će dodatno povrediti svoju suprugu Floru, s kojom je ostajao u braku uprkos brojnim ljubavima koje je imao, i ćerku Barbaru, to odbijao, pa je Fej odlučila da ga ostavi.


Dala sam previše – rekla je glumica. – Odrekla sam se stvari koje moram da sačuvam zbog svog posla.


Mastrojani je kasnije za People priznao da nikada nije preboleo Fej Danavej.

 


Ona je bila žena koju sam najviše voleo. Uvek sam žalio što sam je izgubio. S njom sam se osećao potpunim prvi put u životu – iskren je bio čuveni ljubavnik.

Fej je potom bila u vezi s glumcem Harisom Julinom početkom sedamdesetih, a 1974. udala se za Pitera Volfa, vokala rok grupe The J. Geils Band. Međutim, oboje su bili toliko posvećeni poslu da je njihov brak počeo da trpi, pa su se razveli pet godina kasnije.

 


Tokom ovog braka, par se zajedno fotografisao za People 1977, kada je zadatak da napravi njihove portrete dobio fotograf Teri O'Nil. Ispostavilo se da će on biti jedna od najvećih ljubavi čuvene glumice, a venčali su se 1983. godine. Kako je Fej istakla, O'Nil je bio "jedina osoba odgovorna za njeno sazrevanje, to što je postala žena i sticanje zdrave svesti o sebi".


S njim je dobila sina Lijama, a iako je ona godinama sugerisala da ga je rodila 1980, O'Nil je 2003. izjavio da je njihov sin usvojen.

 


Ni ovaj brak, ipak, nije potrajao, a Fej i Teri razveli su se posle samo četiri godine ljubavi, nakon čega je glumica bila u vezi s književnikom Frederikom Forsitom. Zatim je provela tri godine s biznismenom Vorenom Liverfarbom, posle čega je bila u vezi s Hukom Hererom iz benda Hook and the Hitchhikers.


Poslednja njena ljubav za koju se zna dogodila se sredinom devedesetih, kada je Fej Danavej bila u vezi s marokanskim glumcem Bernardom Montijelom.


Glumica proteklih godina retko daje intervjue, a 2016. godine je za Harper's Bazaar rekla da je "verovatno važno naći partnera", ali je sebe opisala kao usamljenicu.

 

Fej Danavej na 77. Kanskom festivalu, na premijeri filma 'Furiosa'
Fej Danavej na 77. Kanskom festivalu, na premijeri filma "Furiosa"foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN


Na neki način, ja volim da budem sama, da radim svoj posao i, znate, fokusiram se na svoje stvari – istakla je.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Mesto na kom su se snimali kultni filmovi

 

makonda-tracker