neobična kraljevska bajka

27 godina nakon razvoda i dalje žive zajedno: Ljubavna priča razuzdanog princa i crvene đavolice počela je profiterolama

1

Priču Sare Ferguson i princa Endrua pratili su brojni skandali, ali ujedinila ih je ljubav prema njihovim ćerkama i porodici.

Princ Endru i Sara Ferguson su se venčali 1986. godine.
Princ Endru i Sara Ferguson su se venčali 1986. godine.foto: John Shelley Collection / Avalon / Profimedia

Bili su par koji obećava, njihovo kraljevsko venčanje je bilo nezaboravno, a onda se samo nekoliko godina nakon što su stali na ludi kamen sve razbilo u paramparčad. I sve je bilo propraćeno skandalima.

 

Ipak, danas, 27 godina kasnije, njih dvoje i dalje žive zajedno, a Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka sebe i svog bivšeg muža naziva "najsrećnijim razvedenim parom na svetu".

 

Princ Endru i Sara Ferguson su se još kao deca igrala zajedno, ali njihovu romansu je "pogurala" princeza Dajana.

 

Naime, Dajana je verovala da će se njena prijateljica Fergi, ćerka polo menadžera princa Čarlsa odlično slagati sa Endruom, kraljičinim omiljenim sinom. I bila je u pravu.

  • Luckasti od samog početka

 

Njih dvoje su sedeli jedno do drugog na ručku u zamku Vindzor 18. juna 1985. goidne tokom nedelje Royal Ascot.

 

- Nahranio ju je profiterolama, a ona ga je udarila po ruci i rekla mu da to previše goji - pisala je Kiti Keli za The Royals.

- Pokušao je da joj ih ugura u usta, a onda je kroz smeh pretila borbom hranom - dodala je Kiti

 

I tako je počela burna romansa.

 

- U Endruu sam našla svog savršenog muškarca i srodnu dušu. Bio je opušten i beskrajno šarmantan, šaljivdžija poput mene, a opet čvrst i ljubazan - napisala je Sara u knjizi Finding Sarah: A Duchess’s Journei to Find yourself.

- Pretpostavljam da je Endru u meni video divlji cvet — mehurastu i iskrenu ženu bez pretvaranja ili motiva. Zajedno smo bili kao dobro upareni držači za knjige, prijatni za gledanje i podjednako podržavamo jedno drugo-

 

  • Veridba 

 

Nepunih godinu dana kasnije je usledila veridba u Zamku cveća u Škotskoj i to prestenom sa rubinom od 150 do 200 hiljada funti.

Prsten je dizajnirao Endru lično i želeo je da ga krase rubini kako bi se slagali sa vatrenom kosom njegove izabranice.

 

Veridba princa Endrua i Sare Ferguson je javno objavljena 19. marta 1986. godine.

 

-Znam da je odluka koju sam doneo da se oženim Sarom bila, i uvek će biti, najbolja odluka koju sam doneo ili ću ikada doneti u svom životu- rekao je princ Endrju.

 

  • "Najsrećniji dan u mom životu"

 

Sara i Endru su se venčali 23. jula 1986. godine u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Ceremoniju je gledalo oko 500 miliona ljudi širom sveta.

 

Vojvotkinja od Jorka je to nazvala "najsrećnijim danom u njenom životu".

  • Rođenje princeze Beatris i Judžin

 

Dok je princ Endrju bio na moru sa Kraljevskom mornaricom, vojvotkinja od Jorka trpi medijsku kritiku zbog njenog dobijanja na težini tokom prve trudnoće, što je dovelo do okrutnog nadimka "Vojvotkinja od svinjetine".

 

Međutim, svi ti novinski natpisi nisu ugrozili njihovu sreću kada se 8. avgusta 1988. godine rodila princeza Beatris u bolnici u Portlandu u Londonu.

 

- Tokom prvih pet godina našeg braka, viđala sam svog voljenog Endrua samo četrdeset dana u godini. U avgustu je Endrju došao kući na dvonedeljni odmor i naša beba je 8. avgusta naterana da se uklopi u raspored Kraljevske mornarice. Zauvek sam zahvalan što je Endru bio tu sve vreme, držeći me za ruku - ispričala je Fergi.

Njihova druga ćerka, princeza Judžin Viktorija je rođena 23. marta 1990. goidne, a princ Endru je ponovo morao da žuri kući da bi stigao na rođenje.

 

  • Brak u krizi i Sarini skandali

 

Tokom ranih 1990-ih, šuška se da je veza princa Endrua i Fergi na staklenim nogama.

 

Prema rečima vojvotkinje od Jorka, česta razdvajanja para su dovela do njihovog razlaza.

 

-Retko smo se viđali i ne možete izgraditi temelj bez cigle i maltera odnosno zajedništva i komunikacije - rekla je ona. 

Međutim, tada se javila i navodna Sarina afera sa Stivom Vajatom, koja je navodno bila javna tajna u kraljevskim krugovima.

 

Princ Endru i Fergi zvanično objavljuju svoje razdvajanje 19. marta 1992. godine.


U avgustu iste te godien, Daily Mirror je objavio fotografije Sare Ferguson u toplesu sa finansijskim savetnikom Džonom Brajanom – još jednim velikim igračem iz Teksasa – dok je na odmoru na Azurnoj obali.


Skandalozne fotografije uključuju slike Fergija i Brajana kako se ljube na bazenu, dok se navodno princeza Beatris i princeza Judžin vesele u blizini.

 

Na jednom snimku se vidi i kako Džon Brajan ljubi ili siše jedan od nožnih prstiju vojvotkinje od Jorka.

 

To je izazvalo veliki skandal u britanskoj kraljevskoj porodici.

 

  • "Najsrećniji razvedeni par na svetu"


Razvod vojvode i vojvotkinje od Jorka je okončan 30. maja 1996. godine.

 

Prema rečima Sare Ferguson, odluka o razvodu je uglavnom finansijska.

 

- Htela sam da radim, a nije u redu da princeza iz kraljevske kuće bude komercijalna, pa smo Endrju i ja odlučili da ozvaničimo razvod kako bih mogla da odem i nađem posao - pričala je Sara.

Ali uprkos brojnim Fergijevim komercijalnim poduhvatima, ona i princ Endrju nastavljaju da žive zajedno.

 

- Uvek kažemo da smo najzadovoljniji razvedeni par na svetu“, objašnjava Fergi.

 

U godinama koje su usledile njih dvoje su nastavili da žive zajedno i da zajedno vode računa o svojim ćerkama, a poslednjih godina i o unucima.

 

- On je i dalje moj zgodan princ, on će uvek biti moj zgodan princ - rekla je jednom prilikom za The Daily Telegraph.

 

  • Uz njega u trenutku kad se suočio sa teškim optužbama

 

A da će uvek biti uz njega, posvedočila je i prethodnih godina kada je princ Endru došao u središte skandala zbog povezanosti i prijateljstvom sa Džefrijem Epstajnom, a kasnije i tvrdnje Virdžinije Đufre, koja je tvrdil ada ju je vojvoda od Jorka seksualno napao kada je bila maloletna.

 

Endru sve negira, Bakingemska palata ga isključuje iz svih kraljevskih dužnosti, a kralj Čarls III nakon što je došao na presto posle smrti kraljice Elizabete Druge pokazuje da će biti još nemilosrdniji prema bratu i lišava ga mnogih povlastica. 

A Fergi i dalje ostaje njegova najveća podrška, a jednom prilikom su mediji prenela da se zaklela da će uvek biti tu za Endrua jer voli kraljicu.

 

- Bili smo tu jedno za drugo —znate, kada sam prolazila kroz zaista loša vremena u prošlosti, Endru je uvek bio tu - rekla je Fergi za emisiju Good Morning America u martu ove godine.

 

- On je izuzetno ljubazan i jeste veoma, ozbiljno dobar deda. Veoma je postojan za devojke. Mi smo žene koje su takođe morale da vide smrt veoma snažnog muškarca, a to je bilo zaista teško videti. - 

 

Uz to je dodala da su oni porodica. 

 

- Mi smo veoma jaka porodična jedinica. Niko ne može da slomi porodicu Jork- dodala je.


I danas, 27 godina nakon razvoda, njih dvoje žive zajedno.

 

- Endru i ja, mi smo najsrećniji razvedeni par na svetu – neverovatno, zaista, zar ne. Živimo u istoj kući, ali to je velika kuća, tako da je to u redu. Ali mislim da je zaista dobro što verujemo u kompromis i komunikaciju i saosećanje. I porodicu- rekla je Sara Ferguson za Usa Today. 

 

makonda-tracker