UPUTSTVO

NIŠTA NIJE IZGUBLJENO NI TAKO TEŠKO: Najefikasniji način za čišćenje ZAGORELOG posuđa

0

Na greškama se uči, a upravo se one događaju svima, pa zato nije važno ako nam pregori malo luka ili kompletna večera! Donosimo i jednostavan način čišćenja zagorelog posuđa koji spasava stvar...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada se hrana stavlja u vruće posude, obično od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa, između njih se stvara hemijska veza zbog koje se hrana "prima" za njih. U početku, ovo je dobra stvar jer se karamelizuju komadići mesa i povrća na dnu posude. Ipak, ako ne pazite, ili zaboravite, ili je temperatura previsoka, pa ne stignete da reagujete, ona lako može zagoreti i uništiti posudu.

Posuda je sada spremna za dubinsko čišćenje, a sledećeg puta kada i ako vam se ovo desi, sledite ove korake.

 

Ova metoda najbolje deluje odmah nakon što je jelo zagorelo, dok je sve još toplo.

 

Izvadite sve zagorele delove; nakon što sastružete zagorele komadiće mesa, povrća i ostalog, lonac napunite vodom.

 

Prokuvajte vodu; stavite lonac na šporet, na veoma visoku temperaturu, pa sačekajte da voda provri. Neka se kuva pet minuta.

 

Sastružite dno lonca; uz pomoć silikonske ili drvene lopatice sastružite dno i nastavite da kuvate vodu, dodajući još ako je potrebno, sve dok se svi zagoreli komadići ne podignu s dna lonca ili tiganja.

 

Operite lonac; jednom kada lonac bude očišćen od svih izgorelih čestica, operite ga kao i inače. Ako je u pitanju gotovo beznadežan slučaj, poslužite se sodom bikarbonom i sirćetom.

 

Ako niste stigli, pa je lonac ili tiganj sa zagorelom hranom čekao neko vreme na pranje ili je u zaista ošem stanju, tehnika s isključivo kipućom vodom možda neće biti dovoljna.

 

U tom slučaju: Pospite lonac ili tiganj sodom bikarbonom; po celom spaljenom dnu pospite ravnomerni sloj sode bikarbone.

 

Dodajte sirće i vruću vodu; prelijte ovo preko sode bikarbone i ostavi nekoliko sati da odstoji.

 

Ponovo prokuvajte; onaj najtvrdokorniji dio, koji se nije uklonio ni nakon sode i sirćeta, pokušaj još jednom ukloniti običnom, kipućom vodom i lopaticom za struganje, prenosi Eat This.
 

 

makonda-tracker