drugo stanje

Da li se ženski mozak zaista smanjuje u trudnoći? Istražili smo studije i pitali stručnjaka, a evo šta smo otkrili

2

Poslednjih godina pojavilo se više studijia po kojima se ženski mozak smanjuje u trudnoći... Krenuli smo tim tragom i malo istražili ovu temu.

foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia
foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Ima nekoliko studija koje su do sada sprovede na ovu temu. Urađene su na različite načine, ali imaju dosta dodirnih tačaka. U principu ova istraživanja tvrde da se mozak žene tokom trudnoće fizički smanjuje, a po analizi londonske bolnice "Hamersmit", to je između dva i osam odsto.

 

- Prva studija ove vrste otkrila je da se arhitektura ženskog mozga upadljivo menja tokom prve trudnoće, na način koji traje najmanje 2 godine. Konkretno, siva materija se smanjuje u oblastima koje su zadužene za obradu i reagovanje na društvene signale - navodi se na portalu Science.org, što može da objasni to što su trudnice ponekad "malo" pogubljene.

 

Glavna autorka studije bila je Elselin Hoekzema, neurološkinja sa Univerziteta u Lajdenu u Holandiji. Hoekzema i njene kolege su radeći u Španiji, u saradnji sa Autonomnim univerzitetom u Barseloni, koristili MR skeniranje da ispitaju mozgove 25 žena koje nikada nisu imale decu.

 

- U startu morate da znate da sigurno ne želimo da pošaljemo poruku u stilu "trudnoća čini da gubite mozak", a evo do kakvih smo rezultata došli - navodi glavna autorka studije Elselin Hoekzema.

 

Analizirali i muškarce i žene

 

Analiza je urađena pre nego što su žene zatrudnele i ponovo, od tri nedelje do nekoliko meseci nakon porođaja. Njen tim je takođe skenirao 19 očeva koji su prvi put postali roditelji, 17 muškaraca bez dece i 20 žena bez dece koje nisu zatrudnele tokom studije. Koristili su kompjuterske analize za merenje promena u zapremini sive materije.

 

Nalazi su pokazali veoma konzistentan gubitak zapremine sive materije kod majki, ali ne i u drugim grupama. Promene su se dogodile prvenstveno u oblastima mozga uključenim u društvene zadatke poput čitanja želja i namera drugih sa njihovih lica i postupaka. Hipokampus, region mozga povezan sa pamćenjem, takođe je izgubio volumen.

 

Štaviše, doktori su otkrili da se rezultati majki na standardnom testu koji meri stepen privrženosti majke za svoje dete, mogu u značajnoj meri predvideti na osnovu promena u zapremini njihove sive materije tokom trudnoće.

 

 

Merili mozak na skeneru

 

Naučnici su takođe koristili skeniranje magnetnom rezonancom kako bi gledali kako ženski mozak radi u realnom vremenu, i to dok su majke gledale fotografije svojih, kao i tuđih beba.

 

Nekoliko oblasti mozga koje su izgubile sivu materiju tokom trudnoće reagovale su najjačom neuronskom aktivnošću na sopstvene bebe za razliku od fotografija druge bebe. (Poređenja odgovora mozga na fotografije majčinog deteta i na fotografije druge bebe je uobičajena mera koju istraživači koriste za merenje neuronskih odgovora na bebe.)

 

- To može da znači da je mozak novopečenih majki efikasnije povezan u oblastima koje im omogućavaju, na primer, da odgovore na potrebe svog deteta ili da otkriju preteće ljude u svom okruženju - objašnjavaju na ovom sajtu.

 

 

Analize ponovljene nakon dve godine

 

Dve godine kasnije, 11 od 25 majki - onih koje nisu ponovo zatrudnele - vratilo se na magnetnu rezonancu. Skeniranje je pokazalo da je gubitak sive materije ostao - osim u hipokampusu, gde je vraćen najveći deo zapremine. Promene su bile toliko dosledne da je kompjuterski algoritam mogao da predvidi sa 100% tačnosti da li je žena bila trudna na osnovu njenog MR skeniranja.


- Istraživači nisu mogli sa sigurnošću da objasne šta znače ovi nalazi, pošto oni nemaju pristup ženskom mozgu koji drugi naučnici imaju, na primer, u istraživanjima sa glodarima, ali spekulišu da bi gubici sive materije mogli da donesu prednost pri prilagođavanju - kaže Hoekzema i dodaje da se sličan pad zapremine sive materije dešava i tokom adolescencije.

 

 

Mel Raderford, evolucioni psiholog sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu, Kanada, napominje da bi slične studije trebalo uraditi i kod usvojitelja i kod majki koje daju decu na usvajanje.

 

To bi, po njenom mišljenju, moglo ojačati dokaze iz trenutne studije da promene proizilaze isključivo iz fizičke činjenice trudnoće. Na taj način bi isključili mogućnost da na to utiču stres ili nedostatak sna sa čim suočvajau svi roditelji. Po njima, ovo bi mogao da bude razlog zašto žene "nisu baš sasvim svoje u trudnoći", ali druga grupa naučnika se baš i ne slaže sa ovim tezama.

 

Tvrdnje se moraju dokazati na velikom broju slučajeva


Oni koji ne dele mišljenje ovih istraživača tvrde da do drugačijeg ponašanja trudnica dolazi zbog promene nivoa hormona, nesanice i čestih mučnina. Dok ima i onih koji veruju da je reč o placebo efekt, pošto celokupno društvo očekuje od trudnica slabije kognitivne funkcije, pa onda one i zaista slabe.

 


Po ovom pitanju veoma je oprezna naša cenjena lekarka, prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva. Ona navodi da do sada nije poznato da je napravljeno neko istraživanje na ovu temu, koje nauka može zvanično da prihvati.


- Nemam podatke da je sprovedena ozbiljna naučna studija na tu temu. Kada kažem ozbiljna naučna studija, mislim na istraživanje koje je rađeno po svim pravilima naučnih studija. Moramo da imamo randomiziranu studiju. Svako zvanično naučno istraživanje da bi postalo činjenica mora da ispuni te uslove - kaže dr Rakić.

 

 

Kako objašnjava, bilo koja istraživanja koja se sprovode na malom broju ispitanika, ne mogu da budu uvažena kao nedvosmislene činjenice. 

 

- Između ostalog, neophodno je da se tvrdnje dokažu na velikom broju slučajeva, a ne manjem broju ispitanika. Samo ponašanje žena u trudnoći je uslovljeno hormonskim promenama, kao i u klimaksu, na primer. Ne znam kako su sprovedene studije na tu temu, pa ne mogu ništa više da kažem - rekla je za Glossy doktorka Rakić

 

.

makonda-tracker