gučio guči

Kako je nastao GUČI? Od siromaštva i rada u hotelu — jedan čovek je zasnovao modnu imperiju

0

Osnivač brenda Guči bio je Gučio Guči, Italijan koji je ambiciozno radio da ispuni svoje snove o uspehu.

foto: Takatoshi Kurikawa / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Takatoshi Kurikawa / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas je modna kuća Guči sinonim za kvalitet, stil i luksuz, a poreklo vodi još s početka dvadesetog veka. Osnivač je bio Gučio Guči, italijanski biznismen i modni dizajner, sin italijanskog trgovca, rođen 26. marta 1881. u Firenci.

 

Napustio je Firencu sa 17 godina, kako bi putovao i usavršavao se, a krajnja njegova destinacija bio je London, gde je prvi posao dobio u hotelu Savoj. Na početku svoje karijere bio je i perač sudova, konobar, konsijerž... Ipak, svi ti poslovi bile su samo stepenice na njegovom putu ka onome u čemu je postao najbolji: u modi.

 

Zapravo, već u hotelu, vozeći ih liftom, Gučio je upoznao mnoge slavne zvezde, poput Frenka Sinatre, Merilin Monro, Vinstona Čerčila, Kloda Monea, te je stekao veze i kontakte. Posmatrao je njihovu odeću, stil, aksesoare, nakit, manire, navike... I sve to usvojio!

 

 

1901. godine, Gučio je upoznao Aidu Kalveli, tada 24-godišnjakinju, krojačicu i ćerku krojača, a godinu dana kasnije dobili su prvo dete, ćerku Grimaldu. Imali su još četvoricu sinova, Enca, Alda, Vaska i Rodolfa.

 

Možda najambiciozniji bio je Aldo Guči, koji je, dok je radio za svog oca, dizajnirao prvu verziju čuvenog logoa kuće Gučifamozno duplo G, inspirisano očevim inicijalima. 

 

Ideja za čuveni logo potekla je od Alda Gučija
Ideja za čuveni logo potekla je od Alda Gučijafoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Svu ušteđevinu koju je stekao radom u hotelu Gučio Guči je uložio u svoj biznis. Vratio se u Firencu, gde je otvorio svoju radnju, nadavši se da će privući ekskluzivnu klijentelu, a njegov biznis samo se širio. Elita je prepoznala Gučijev brend i sve je išlo samo uzbrdo. Aldo ga je 1938. naterao da otvore radnju i u Rimu, a kako mu je otac stario, preuzimao je sve veću odgovornost.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OGGUSTO (@oggustocom)

 

1952. godine, otputovavši u Njujork sa braćom Rodolfom i Vaskom, uz pomoć američkih advokata, Gučijevi su se proširili i na američko tržište. Gučio Guči preminuo je u svom domu u Firenci, u 72. godini. Kompanija je podeljena između tri Gučijeva sina (najstariji Enzo preminuo je u detinjstvu).

 

Guči je postao sinonim za eleganciju i prefinjenost u džet setu, a obožavale su ga najslavnije i najbolje obučene zvezde, poput princeze od Monaka, Grejs Keli, kao i Džeki Kenedi, supruga američkog predsednika Džona F. Kenedija, koja je nosila kultnu torbicu, poznatu i kao „torba Džeki O.”

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Gala modna revija u Frankfurtu

 

makonda-tracker