ne očajavajte

Kako da odnos posle svađe bude JOŠ BOLJI? 7 stvari koje možete da uradite da biste OJAČALI LJUBAV kad je najteže

0

U skoro svim vezama povremeno se dešavaju nesuglasice i svađe, ali to nije razlog za paniku. 

Svađe se dešavaju svima, ali trebalo bi tada reagovati na pravi način
Svađe se dešavaju svima, ali trebalo bi tada reagovati na pravi načinfoto: Just Life/Shutterstock

Iako "svađice" zapravo mnogima i ne predstavljaju neki veliki problem i to podrazumevaju kao sastavni deo ljubavi, osećanja nekad mogu biti povređena i vaša veza će ispaštati ako ne popravite štetu.

 

Bez adekvatne reakcije, u nekim vezama emocionalna intimnost može oslabiti i može se razviti netrpeljivost između partnera. Međutim, ako jako brzo rešite sve razmirice, dan posle vaš odnos može biti čak i jači nego pre svađe.

 

Ovo je sedam saveta koji bi mogli dosta da vam koriste u takvim situacijama.

 

1. Dajte sebi i partneru vremena
 

Nakon svađe sa partnerom, važno je da jedno drugom date vreme i prostor. Teško je razmišljati o popravljanju vaše veze kada su emocije još uzavrele.

 

Malo vremena i prostora može vam dati priliku da se smirite i razmotrite situaciju logično. O tome možete unapred da razgovarate i odlučite koliko vremena odgovara svakom od vas pre nego što pokušate da rešite problem. Ako se svađa nastavi, pokušajte da napravite dužu pauzu.

2. Ohladite malo glavu
 

Ohladite se malo pre nego što nastavite razgovor
Ohladite se malo pre nego što nastavite razgovorfoto: fizkes Shutterstock

Kada napravite pauzu od partnera, pokušajte da osetite srž problema i razmislite o celoj situaciji. Imenujte osećaj koji doživljavate tokom svađe sa partnerom. Malo se primirite, pustite da negativne emocije malo prođu. Kada se oboje budete smirili, možda ćete biti spremni da razgovarate o svađi na drugi, razumljiviji način.

3. Objasnite partneru šta osećate
 

Da biste popravili svoju vezu nakon svađe, morate biti u stanju da efikasno komunicirate. Pokušajte da objansite partneru šta se dogodilo vama, a ne ono što mislite da se dogodilo njemu. Recite šta osećate, mislite, verujete... Na ovaj način vaš partner se neće osećati kao da ga krivite. Kada objašnjavate stvari iz svoje perspektive, manje je verovatno da će se vaš partner braniti, a verovatnije da će slušati.

4. Saslušajte partnera
 

Posvetite partneru potpunu pažnju
Posvetite partneru potpunu pažnju foto: Stock-Asso/Shutterstock

Ovo uključuje i "slušanje" neverbalnih znakova. Važno je da odložite telefon, isključite televizor i uverite se da nema drugih ometanja. Uspostavite kontakt očima i poklonite svom partneru potpunu pažnju.

 

Ne prekidajte partnera osim ako ne pokušavate da unapredite svoje razumevanje. Fokus treba da bude na stvarnom razumevanju tačke gledišta vašeg partnera, a ne na onome što želite da kažete. Sumiranje onoga što vaš partner govori daje im do znanja da ste zaista obraćali pažnju na njih.
 

5. Napravite pauzu ako je potrebno
 

Čak i ako primenite sve ove savete, još uvek je moguće da se diskusija pretvori u žestoku raspravu. Ako to počne da se dešava, obavestite svog partnera da morate da napravite pauzu. Kada prođe neko vreme, vratite se i onda opet popričajte. Iskoristite ovo vreme da se smirite i osetite svoja osećanja.

 

Nema ništa loše u tome da napravite pauzu ako vam je zaista potrebna, ali ne smete ni prečesto koristiti ovu taktiku pošto može biti kontraproduktivna.


6. Iskreno se izvinite


Efikasno izvinjenje može uveliko pomoći u popravljanju vaše veze. Da bi izvinjenje bilo efikasno, potrebno je da navedete šta ste loše i da to objasnite partneru. Zatim recite vašoj drugoj polovini kako mislite da je to vaše ponašanje uticalo na njih.

 

Na kraju, potrebno je da navedete korake koje planirate da preduzmete kako biste smanjili verovatnoću da se to dešava u budućnosti. Da biste se ponovo povezali nakon izvinjenja, pokažite partneru da ste na istoj strani. Ovo može biti dodir, zagrljaj, osmeh, intimna šala...

7. Napravite plan za budućnost
 

Napravite plan
Napravite plan foto: Ground Picture/Shutterstock

Koristeći ono što ste naučili tokom ovog procesa, sada možete napraviti plan za budućnost koji će vam pomoći da efikasnije kontrolišete buduće nesuglasice. Razmislite šta ste naučili o sebi i svom partneru. Razgovarajte o potrebama koje ste imali, a da nisu zadovoljene. I vašim i partnerovim.

 

Osmislite način na koji možete da se ponašate u budućnosti kako biste na najbolji način reagovali na problem pre nego što se on desi.

 

 

makonda-tracker