Potvrđeno!

Obratite pažnju: OVO su pozicije na kojima su dame uspešnije

0
Velika nesrazmernost vlada među brojem muškaraca i žena na vodećim pozicijama. Međutim, najnovija studija norveških naučnika došla je do saznanja da upravo žene imaju bolje liderske sposobnosti nego muškarci i da se bolje snalaze na vodećim pozicijama.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Istraživanje se zasnivalo na vrednovanju ličnih karakteristika oko 300 000 menadžera i menadžerki. Prema mišljenju profesora Martinsena, žene su dobijale bolje rezultate u četiri ili pet istraživanja. Svaka od njih ima bitnu ulogu pri vodećim pozicijama.

 

Njihovi bolji performansi ticali su se konkretno sposobnosti inicijative i jasne komunikacije, otvorenosti i sposobnosti inovacije, zajednice i potpore, a takođe i metodološkog upravljanja i određivanja ciljeva. Muškarci su ipak bili bolji u kategoriji koja se ticala savlađivanja stresa na poslu i imali su bolje rezultate što se tiče emocionalne stabilnosti.

 

Otkivena tajna Mona Lizinog osmeha

Rezultati naše studije pokazuju da su žene uopšteno zauzele više pozicije od muškaraca, što se tiče njihove sposobnosti inovacija i jasnog i delotvornog vođenja", kazao je Martinsen, šef istraživanja.

foto: Profimedia

Profesor Lars Glas, koji je takođe radio na istraživanju, dodaje da su prema rezultatima istraživanja žene izvukle tanji kraj u zavisnosti sa njihovom jakom tendencijom briga ili nižom emocionalnom stabilnosti.

To pak ne menja činjenicu da su one bolje na menadžerskim pozicijama, nego muškarci. Ako ti, koji o tome budu odlučivali, budu ovu istinu ignorisali, moguće je da će zaposliti manje kvalifikovanih vođa i time ugroziti produktivnost kompanije", zaključuje Glas.

makonda-tracker