ne smeju se zanemariti

Obratite pažnju, produžite život: 13 ranih simptoma kancera koje često ignorišemo

0

Jedan od najboljih načina da se izborite sa nekom bolešću jeste da je otkrijete u ranoj fazi, kada je moguće da se izleči.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Problem je što su često znaci upozorenja za mnoge vrste raka uglavnom veoma blage, pa samim tim i često zanemarljive, piše Men's Health.

 

Ako piškite često, a pogotovo tokom noći, imate hitnu potrebu da idete u WC ili nevolje da otpočnete sa mokrenjem, obratite se vašem lekaru iz predostrožnosti. Uvećana prostata i rak prostate obično izazivaju ove simptome, pa nije na odmet da uradite analizu krvi.

 

Ako ove NAMIRNICE spremate na ovaj način štetite svom organizmu: Krompir, hleb i žitarice mogu da izazovu kancer (FOTO)

 

Promene na testisima kod mškaraca

Ako primetite uvećanje, izraslinu ili bilo koju vrstu promene na testisima, nemojte da odlažete odlazak lekaru", kaže Herbert Lepor, urolog Langone Medical Centra Univerziteta u Njujorku.

Krv u urinu ili stolici

 

Ovo mogu da budu prvi znakovi raka bešike, bubrega ili debelog creva. Obavezno posetite lekara ako uočite krv u urinu ili stolici, jer iako možda nije u pitanju rak, može da ukaže na problem hemoroida ili infekcije urinarnog trakta.

 

Promene na koži

 

Kada primetite promenu veličine, oblik ili boju mladeža, obavezno se obratite lekaru, jer čudni oblici mladeža mogu da budu simptom raka kože.

 

Promene u limfnim čvorovima

 

Otok limfnih čvorova, ispupčenja u obliku žlezde na vratu, ispod pazuha ili drugim mestima, čest je znak da se nešto dešava u vašem telu, pa nije na odmet da odmah uradite adekvatna ispitivanja.

 

Otežano gutanje

 

Neki ljudi imaju problem sa gutanjem sa vremena na vreme, ali ako vaši problemi ne nestanu, a pri tom mršavite ili povraćate, vaš lekar će možda želeti da proverite grlo ili želudac.

 

Gorušica

 

Gorušica može da bude povezana sa mnogim promenama u ishrani, navikama konzumiranja alkohola ili nivoima stresa, ali može da bude povezana i sa rakom grla ili stomaka.

 

Promene u ustima

 

Već znate da ako pušite, imate veće šanse da dobije rak usne duplje. Obratite pažnju na eventualna bela ili crvena mesta unutar usne duplje ili vaših usana.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker