Nema lepše slike nego kada dođe proleće, a na livadama se pojave zlatne glavice maslačaka. Ova samonikla biljka koja je rasprostranjena u našim krajevima u sebi krije brojna lekovita svojstva.
Osim što je odličan izvor vitamina i minerala, svojim lekovitim i gorkim materijama maslačak pomaže u detoksikaciji organizma.
Ricinusovo ulje u kombinaciji sa soda bikarbonom otklanja 20 bolesti veoma uspešno!
Dragocena biljka odličan je čistač jetre i krvi. Pomaže kod nadutosti i preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Svaki deo ove biljke ima koristi za naše telo, ali koren je najbogatiji mineralima.
Maslačak je poznat po svome stimulirajućem efektu koji ima za probavni sistem i jetru. Njegov gorak okus pomaže u produkciji probavnih tečnosti i zato stimulira prirodni proces detoksikacije u organizmu.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani
Osim što se od maslačka može napraviti čaj, malo je poznato da jednako tako možete od njega napraviti i ''kafu''. Taj napitak ne sadrži kofein, ali ima bogat, tamni ukus koji je jako sličan kafi. Odličan je izbor za one koji imaju problema s probavom. Ujedno, sadrži više prirodnih vitamina nego biljka kafe.
Celog života ste pogrešno merili pritisak: Evo koju ruku treba da koristite (FOTO)
Kako napraviti kafu od maslačka:
Sastojci:
1 kašičica praha od korena maslačka
1 šoljica vode
1 štapić cimeta
Priprema:
Koren ispecite u peći, zatim ga ohlađenog sameljite u mlinu za kafu koji će na kraju ličiti baš kao prah od kafe.
U vruću vodu dodajte prah od maslačka i cimet i stavite na vatru sve dok voda ne zakipi. Zatim smanjite vatru i pustite da se tako kuva pet minuta. Napitak treba da poprimi tamnu boju. Procedite ''kafu'' u šoljicu, dodajte malo mleka i uživajte.