preventiva

Nađi vreme ne gubi život: Lekari, stručnjaci i poznate ličnosti zajedno u akciji!

0
Lekari stručnjaci, poznate ličnosti, kao i članice Udruženja tradicionalno će organizovati edukativnu akciju ukazivanja na značaj obavljanja preventivnih i redovnih pregleda, značaj odaziva na skrining kao i uticaj na faktore rizika na koje se može uticati, a sve u cilju borbe protiv raka dojke
foto: Promo
foto: Promo

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u subotu 18. marta, u 11 sati, u TC Delta city kod prodavnice „BeoSport“, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovaće akciju u cilju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda uz poruku „Nađi vreme ne gubi život“.

 

Cilj akcije predstavlja podizanje svesti žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda, značaju odaziva na skrining, posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati - fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost kao i značaju psihološke podrške.

 

Gosti Udruženja, na akciji u TC Delta city, biće dr Ljiljana Lazić, specijalista socijalne medicine i subspecijalista zdravstvenog vaspitanja, Dr Olivera Ćirković, spec. pedijatrije, geštalt psihoterapeut, ordinacija BEOMED i brojne poznate ličnosti.

 

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema podacima koji se prikupljaju u Registru za rak svake godine prosečno od ove bolesti oboli nešto više od 4100 žena, u Srbiji dok oko 1640 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Broj novoobolelih žena pokazuje da i dalje najviše oboljevaju žene u periodu od 45 do 65 godina. Kao rani simptomi i znaci mogu se javiti čvorići ili zadebljanje, uvlačenje bradavica, naboranost kože, pojava sekreta, promena oblika i veličine dojke, promena boje kože, svrab, crvenilo, otok, toplina, bol koji ne prolazi itd. Ohrabruje činjenica da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. S tim u vezi rano otkrivanje raka dojke u okviru nacionalnog programa skrininga ima izuzetnu važnost. Žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju bliske rođake sa operisanim rakom dojke (majka, sestra) na ove preglede je potrebno da se javljaju redovno, radi praćenja i kontrole.– istakla je dr Ljiljana Lazić, specijalista socijalne medicine i zdravstvenog vaspitanja.

 

Činjenice o stilu života i raku dojke:

 

„Na povećanje broja slučajeva raka dojke mogu uticati i životne navike, povećanja telesne težine i gojaznosti. Preterana telesna težina, nepravilna ishrana i smanjenja fizička aktivnost doprinose nastanku 25–33% slučajeva raka dojke, naglasila je Jasmina Lukić predsednica Udruženja „Budimo Zajedno“ i preporučila da „Redovan samopregled dojki, redovan medicinski pregled, konzumiranje voća i povrća, kao i upražnjavanje redovne fizičke aktivnosti, kontrolisanje telesne težine, ali izbegavanje cigareta i konzumiranja alkohola su neki preduslovi za očuvanje opšteg zdravlja ali i uticaja na faktore rizika na koje se može uticati kod nastanka raka dojke.

 

„Geštalt psihološka podrška ženama obolelim od karcinoma dojke, bez obzira na fazu bolesti u kojoj se one nalazile ili tip terapije koji se radi (individualna ili grupna podrška) od izuzetnog je značaja. Zbog uspešnosti terapije veoma je važno i poznavanje toka bolesti i dijagnostičkih i terapijskih procedura, jer su iskusne pacijentkinje, sada vrlo znatiželjni klijenti, koji traže nešto ili nekoga da ih ugleda, da bude sa njima, da zna kroz šta prolaze i bar malo nasluti koliko je to teško i koliko pate na svim poljima, koliko boli telo, koliko boli “glava”, koliko boli duša. Njihova lutanja, razmišljanja, učenja, dileme, spoznaje, ljutnje, patnje, pokreti ka izlečenju i isceljenju motivisala su me da radim sa ovim damama, a iskustvo rada mi je omogućilo da napravim vodič i za sve ostale profesionalce spremne da se upuste u rad sa navedenim damama“ – istakla je dr Olivera M. Ćirković, geštalt terapeut, BEOMED o saradnica Udruženja „Budimo zajedno“

 

 

„Rak dojke je izlečiva bolest - što se ranije otkrije, to je veċa šansa za njegovo izlečenje.

 

Sve sumnjive pojave u dojci zahtevaju neodložan odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike. Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva.“ – apeluju na sve žene članice Udruženja „Budimo zajedno“

 

 

 

makonda-tracker