ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Ako ove NAMIRNICE spremate na ovaj način štetite svom organizmu: Krompir, hleb i žitarice mogu da izazovu kancer (FOTO)

0
Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje opasna supstanca akrilamid
foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

 

Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa.rs

 

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni.

 

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.


Živeli smo u zabludi: Evo šta se ZAISTA dešava sa našim telom kada večeramo posle 19 časova!

 

Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:

 

1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hleb, krompir, paškanat i drugo korenasto povrće - dakle, ne dozvolite da se prepeče.

 

foto: Shutterstock

2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru - niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više posle termičke obrade.

 

3. Uravnotežite svoju ishranu - osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.

 

Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno deluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za delovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza.


Ne dozvolite da vas povuku navike poznatih: Ovih 5 stvari nikako ne bi trebalo da radite svojim grudima

 

Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosečnim obrocima - Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti.

 

makonda-tracker