Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa.rs
Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni.
Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.
Živeli smo u zabludi: Evo šta se ZAISTA dešava sa našim telom kada večeramo posle 19 časova!
Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:
1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hleb, krompir, paškanat i drugo korenasto povrće - dakle, ne dozvolite da se prepeče.
2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru - niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više posle termičke obrade.
3. Uravnotežite svoju ishranu - osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.
Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno deluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za delovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza.
Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosečnim obrocima - Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti.