Verovali ili ne

Bespotrebno ste se nervirali godinama: Evo zašto je dobro ako imate bubuljice!

0
Ako imate akne, verovatno sanjate o glatkoj, nežnoj koži poput breskve, znate, onakvoj kakvu imaju "svi ljudi osim vas". Ali, nauka sad ima dobre vesti za vas.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Ispostavilo se da osobe koje u mladosti pate od akni sporije stare od onih koje nikad nije mučio loš ten. I, taj efekat usporavanja starenja ne odnosi se samo na lice, već na celo telo!

 

Istraživanje sprovedeno na Kings koledžu u Londonu pokazalo je da "osobe koje u mladosti imaju problematičnu kožu uglavnom imaju duže telomere u belim krvnim zrncima, što znači da su ćelije njihovog organizma generalno otpornije na starenje".

 

Svaka bubuljica krije tajnu: Otkrijte šta vam telo poručuje (VIDEO)

 

Telomeri su neka vrsta zaštite koja naše hromozome sprečava da se oštećuju prilikom replikacije. Kako godine prolaze, telomeri se kidaju, što za posledicu ima odumiranje ćelija i bore.

 

Ali duži telomeri - duže opstaju. Što znači da starenje ide sporije.

 

Tokom istraživanja, naučnici su posmatrali telomere belih krvnih zrnaca kod 1.205 blizanaca, od kojih je četvrtina iskusila akne u nekom trenutku u životu. Utvrdili su da su ćelijski telomeri kod ispitanika koji su patili od akni "značajno duži" što za posledicu ima sporije starenje ćelija.

 

Obrišite mitisere kao gumicom: Najprirodniji način da očistite lice (VIDEO)

Već godinama dermatolozi primećuju da se prvi znaci starenja znatno kasnije pojavljuju kod osoba koje su u mladosti imale problematičnu kožu", kaže dr Simone Ribero. "Naša saznanja sada su objasnila ovaj fenomen."

Pa iako verovatno mrzite akne, i dajete sve od sebe da ih se rešite, dugoročno gledano, to zapravo i nije toliko loše.

 

makonda-tracker