Povedite računa

5 signala vašeg tela: Da li jedete dovoljno?

0
Ako samo mislite da ne jedete dovoljno, na pravom ste mestu. Simptome ćete lako primetiti, samo oslušnite dobro šta vam telo govori...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Nizak šećer u krvi

 

Hipoglikemija je jedan od prvih simptoma neuhranjenosti. Preskakanje obroka ili manji unos hrane od uobičajenog u kombinaciji s fizičkom aktivnošću uzrokuje velike i nagle padove nivoa šećera u krvi koji se manifestuje kao osećaj gladi popraćen znojenjem dlanova, podrhtavanjem opštom slabošću.

 

2. Ne mršavite, ali gubite mišićnu masu

 

Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja. Ako svoje telo ne hranite namirnicama koje su mu potrebne, ono će čuvati zalihe masti i umesto njih sagorevati mišiće kako bi dobilo energiju. Gubitak mišićne mase usporiće vaš metabolizam, a samim time i gubitak kilograma.

 

3. Nedostatak energije i osećaj umora

 

U slučaju neuhranjenosti vaše telo ne dobija potrebne nutrijente, kalorije i vitamine koji su mu potrebni da bi normalno funkcionisalo. Zbog toga vas prati stalan osećaj umora i letargije, fali vam energije. Svom telu ne dajete potrebno "gorivo" i to morate hitno da promenite. 


Promeniće vam život: Biljka koju morate da imate u kući (FOTO)

 

Pokušajte da se pridržavati zlatnog pravila o tri velika obroka dnevno i dva mala međuobroka. Na taj način regulisaćete nivo glukoze u krvi i osigurati postepeno ispuštanje energije umesto jednog velikog uspona i naglog pada.

 

4. Stalno vam je hladno

 

Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjenje telesne temperature. Tačnije, telo ne može da proizvodi i održava potrebnu toplinu bez kalorija. Takođe, restriktivno unošenje kalorija utiče na rad određenih hormona u našem telu kao što su hormoni štitne žlezde.

 

5. Neutoljiva glad

 

Ovo je najočigledniji "simptom" pothranjenosti. Ako izbegavate hranu pratiće vas osećaj gladi. Međutim, posto je i slučajevi kada ljudi jedu često, ali i dalje osećaju glad. Tada je problem u namirnicama koje konzumiraju, a koje su pune ugljenih hidrata i nedostaje im dobrih masti i proteina.

 

Svi jednostavni ugljeni hidrati zapravo su šećeri i oni su dobar "brzinski" izvor energije jer ih telo brzo vari. Međutim, dugoročno će kod vas uzrokovati glad. To znači da treba da jedete više kompleksnih ugljenih hidrata i proteina jer njih telo dalje prerađuje pa ćete se osećati puni energije i bićete siti.

makonda-tracker