NABAVITE JE ŠTO PRE

Promeniće vam život: Biljka koju morate da imate u kući (FOTO)

0
Već oko 2.500 godina, ova biljka se koristi pri lečenju unutrašnjih i spoljašnjih telesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično deluje i na psihu
foto: Profimeda
foto: Profimeda

 

Cvetovi lavande mame svojim izgledom, ali iopojnim, smirujućim mirisom koji opušta.

 

Još od davnina, dobrobiti koje pruža ova biljka prepoznali su stari Grci koji su verovali da cvetovi lavande u kupki pročišćavaju telo i duh.

 

Kod nas se ova biljka smatra običnim korovom: Naučnici dokazali da ona ubija ćelije raka!

 

Već oko 2.500 godina, ova grmolika biljka poreklom sa grčkih ostrva, učestalo se koristipri lečenju unutrašnjih i spoljašnjih telesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično deluje i na psihu, kao i stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

 

 

Rimljani su imali običaj da u vodu za pranje veša stavljaju lavandu, što je, s obzirom na njena antiseptička i antibakterijska svojstva, bio zaista mudar potez.

 

Gotovo da i nema osobe koja ne zna da lavanda tera moljce iz naših ormara i da se koristi za opuštanje. Upravo zbog toga je i glavni sastojak kupki, posebne za decu.


4 dejstva koja ćete odmah osetiti: Evo šta će se dogoditi ako svaki dan pojedete kašiku maslinovog ulja

 

foto: Thinkstock

Ali, njena blagotvorna dejstva tu ne prestaju. Eterično ulje lavande jedno od retkih koje može nerazređeno da se nanosi na kožu, a to bi svakako trebalo da radite jer ono podstiče regeneraciju kože.

 

 

Pomaže pri isceljivanju rana i ožiljaka, akni, ekcema i opekotina, a odličan je saveznik u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože.

 

Ovo ulje koristi se i za inhaliranje, jer čisti disajne puteve i osvežava ceo organizam.

 

Lavandino sirće je posebno delotvorno kod jakih glavobolja. Njime nakvasite gazu i napravite obloge za čelo.

 

Nikad vam ne bi palo na pamet da ove stvari donose nesreću u kuću

 

Recept za lavandino sirće

 

U litar jabukovog sirćeta stavite 30 grama lavandinih suvih cvetova, sipajte u staklenu teglu i ostavite na osunčanom mestu oko nedelju dana. Promućkajte teglu jednom dnevno. Nakon 7 dana, procedite kroz finu pamučnu tkaninu i ulijte u bočice.

 

foto: Thinkstock

 

makonda-tracker