medicinski neutemeljeno

Nema dokaza da MASKA ZA LICE od meda i aspirina deluje protiv akni

0

Internetom proteklih godina kruži recept za domaću masku čije dejstvo nije potvrđeno od strane medicine

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Među brojnim "uradi sama" receptima za negu lica pre nekoliko godina pojavio se jedan za koji se koristi aspirin, a za koji nema dokaza da je delotvoran.

 

Aspirin se u ovom receptu preporučuje kao "odličan kozmetički preparat", a tvrdi se i da "lekovite maske za lice s aspirinom rastvorenim u vodi, uz redovnu upotrebu (ako nemate alergiju na njega), pretvaraju najproblematičniju kožu u zdravu, lepu i sjajnu".

 

Međutim, još uvek ne postoji naučna studija koja bi dokazala ovakvo dejstvo maske od aspirina i meda, kao što se navodi u pomenutom receptu. Zbog toga nije mudro eksperimentisati i koristiti lek za preparat za negu i obavezno je najpre se konsultovati sa svojim izabranim lekarom ili dermatologom.

 

U pitanju je sledeći recept.

Piling maska s aspirinom

Sastojci: 1-2 tablete aspirina (andola), malo vode, kašičica meda

Priprema: Zdrobite aspirin, stavite prah u staklenu činiju. Dodajte nekoliko kapi vode, promešajte. Dodajte kašičicu meda i sve ponovo dobro promešajte.

Primena: Nanesite masku na očišćeno lice i držite je desetak minuta. Malo masirajte kao kada radite piling. Isperite. Ne nanositi masku na područje oko očiju, gde je koža vrlo nežna. Na početku tretmana masku koristiti 2-3 puta nedeljno, kod problematične kože. Posle će biti dovoljno jednom nedeljno. Nakon desetak dana uvidećete fantastične rezultate: koža lica će biti obnovljena, a ten ujednačen. Upale će nestati, a pore će biti očišćene.
Varijacija aspirin maske za suvu i normalnu kožu: Pomešajte 2-3 usitnjene tablete aspirina s 1 kašikom jogurta, kefira ili pavlake. Dobijenu smesu nanesite na kožu lica i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite toplom vodom. Nakon ovog postupka male upale nestaće nakon prvog tretmana. Prednost ove maske je u tome što možete da je nanosite svaki drugi dan.

( Izvor: Uspesnazena.com )
makonda-tracker