ne zalećite se

Mešavina brašna i meda NIJE lek za masno tkivo

0

Internetom već neko vreme kruži recept za smesu od brašna i meda koja navodno uklanja masno tkivo, ali ona nije medicinski utemeljena i ne postoji dokaz da pomaže

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U medijima i na društvenim mrežama se može naći mnogo recepata za "narodne lekove", za koje ne postoje adekvatna naučna istraživanja koja dokazuju njihovo navodno blagotvorno dejstvo.


Jedan od njih je "čudotvnorni lek" za lipom, odnosno masno tkivo i benigne izrasile koje se najčešće javljaju na glavi, vratu, rukama, ali mogu da se pojave i na drugim mestima na telu.


Lipomi predstavljaju skup masnog tkiva koji se ne rešava "lekovima", već isključivo, u zavisnosti od procene lekara, odstranjivanjem i liposukcijom. Kako ove izrasline nisu maligne, obično se uklanjaju iz estetskih razloga, dok su medicinski: veličina, osećaj bola, prebrz rast, pritisak na nerv, smeštenost preduboko u tkivo, povezanost sa donjim tkivom, sumnja da se ne radi o lipomu itd.


Ne postoji nijedno naučno istraživanje koje ukazuje da bilo koji "lek" može da smanji ili ukloni masno tkivo, pa samim tim ni popularna mešavina od meda i brašna. Zato ni slučajno ne koristite ovakve smese, već se konsultujte s lekarom, koji će vam pouzdano reći u kakvom je stanju vaš lipom i šta možete da preduzmete.


U pitanju je sledeći recept.

Medom i brašnom protiv lipoma

Napravite homogenu smešu meda i brašna i nanesite na masno tkivo. Poželjno je da nanesete sloj debljine oko 0,5-1 cm. Preko toga postavite papirnu maramicu, salvetu ili gazu tako da se smeša ne zalepi za vašu odeću.

Ovaj lek morate ostaviti na masnom tkivu dan i po (tačnije 36 sati), a zatim treba da ga skinete i namažete novi sloj.

Terapiju treba da ponavljate dok ne zamenite smešu 5 puta (7-8 dana). Nakon toga ćete videti poboljšanje jer će se masne naslage prosto istopiti ispod vaše kože.

 

 

( Izvor: Stil )
makonda-tracker