Nešto drugačije

Neverovatno, ali istinito: Ceo život se pogrešno tuširamo, ovo je pravi i najbolji način!

0
Staneš pod tuš, nasapunjaš se, ispereš se i obrišeš. Svi se tako tuširamo, a sad stručnjaci tvrde da je sve to bilo pogrešno! I otkrivaju kako se to radi...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dermatolozi kažu da im se preko zime sve više žena žali na suvukožu tela koja se peruta. Jedan od razloga tog problema, mada ne i jedini, jeste pogrešno tuširanje, kaže Gorana Isailović, der matolog. Ona nam je otkrila pet najčešćih grešaka koje maltene svi pravimo dok se tuširamo, a koje vrlo lako
možemo da ispravimo i tako smanjimo rizik isušivanja kože.

Otkrivamo: 3 stvari koje morate da znate pre kupovine tampona

Tuširajte se mlakom vodom

Tuširanje vrelom vodom svima prija. Zagrejemo se, odmorimo, oslobodimo stresa. Ali...

- Vruća voda spira s površinskog sloja kože prirodnu masnoću, te se uobičajeni problemi poput ekcema pogoršavaju. Svrab i perutanje javljaju se i kod ljudi koji imaju zdravu kožu - kaže sagovornica.


Opet, ne valja ni previše hladna voda. Ona ima smisla samo ako se naizmenično tušitrate vrelom, pa hladnom vodom. To je kontrastno tuširanje, koje podstiče cirkulaciju.

U susret letu: Zategnite ruke i ramena (VIDEO)

Isperite dobro kožu

Često nam se desi da u žurbi ne isperemo dobro baš svaki deo tela i da na koži ostanu tragovi sapuna. Za razliku od takvih, postoje gelovi koji su formulisani tako da ne treba da se ispiraju do kraja. Oni sadrže supstance koje hidriraju kožu i nakon kupanja, te pomažu da se oformi zaštitna barijera na površini kože. Takve treba da birate.
 

foto: Profimedia


Koristite gelove koji ne pene

Što više sapunice proizvodi vaš gel za tuširanje, više ćete skinuti masnoće s kože. Sastojci gelova i sapuna koji stvaraju sapunicu zovu se surfaktanti ili tenzidi i oni hemijski privlače i vodu i masti. A što je više u gelu, to će se koža više isušivati. Zato birajte gelove čiji je pH neutralan i ne preterujte s količinom.

Bolji trik od čaše vode: Uradite ovo pre jela i poješćete manje

Nežno se brišite

Često nas posle tuširanja, naročito zimi, uhvati drhtavica, pa požurimo da se što pre obrišemo obučemo. I u toj trci to radimo vrlo grubim pokretima.
Međutim, i način na koji se brišemo podjednako je važan kao i način na koji se tuširamo.

Najbolje je nežnim pokretima utapkati vodu s površine kože i naneti losion ili mleko za telo - tvdri dermatolog. 


 

makonda-tracker