obratite pažnju

Vreba iz svinjetine i može da bude opasna: Kako prepoznati TRIHINELOZU i koje su moguće komplikacije?

0

Ukoliko rado jedete meso, budite na oprezu pri kupovini i termičkoj obradi jer u jelo može da se ušunja potencijalno opasan parazit

kod trihineloze mogu da se jave stomačni grčevi
kod trihineloze mogu da se jave stomačni grčevifoto: Cat Box/Shutterstock

U danima praznika veoma je važno da budemo na oprezu s hranom – da je redovno vraćamo u frižider ili, po potrebi, zamrznemo, da kako se ne bi pokvarila prebrzo.


Međutim, ono što treba imati u vidu jeste i gde i od koga kupujemo meso, jer uvek postoji opasnost unišenja svinjetine koja u sebi ima parazite.


Jedna od najčešćih opasnosti kod konzumiranja svinjetine jeste trihineloza, jedna od najrasprostranjenijih zoonoza.

Šta je trihineloza?


U pitanju je oboljenje koje izaziva Trichinella spiralis, valjkasta glista koja se u obliku larvi nalazi u mesu zaraženih životinja, a može do dovede do zaraze ljudi kada se nađe uz ishrani.


Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje "Beograd", čovek se zarazi kada pojede nedovoljno kuvano ili nedovoljno pečeno meso ili proizvode od mesa sušenih na dimu, životinja zaraženih larvama.

 

Ovaj parazit može da vreba iz svinjskog mesa
Ovaj parazit može da vreba iz svinjskog mesafoto: Gregory Gerber/Shutterstock

Simptomi trihineloze


Kako navodi medicinska platforma Healthline, kada se tek zarazite, simptomi mogu da izostanu. Međutim, u roku od nedelju dana počinje infekcija, a larve ulaze u mišićno tkivo. Kada se to dogodi, infekcija je očigledna.


Među prvim znakovima trihineloze su:

 

  • dijareja
  • grčevi u stomaku
  • mučnina
  • povraćanje


Nakon što larve uđu u mušićno tkivo, javljaju se:

 

  • bolovi u mišićima
  • povišena telesna temperatura
  • otok lica
  • osetljivost na svetlost
  • uporne infekcije oka
  • neobjašnjivi osip
  • glavobolje
  • drhtavica

 

Trihinelozu izaziva Trichinella spiralis, valjkasta glista koja se u obliku larvi nalazi u mesu zaraženih životinja
Trihinelozu izaziva Trichinella spiralis, valjkasta glista koja se u obliku larvi nalazi u mesu zaraženih životinjafoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock


Lečenje i moguće komplikacije kod trihineloze


Prema Healthline-u, ova infekcija ne zahteva uvek lečenje već se može povući bez lečenja, ali se ona uglavnom tretira lekovima koji ublažavaju simptome i preventivno deluju na potencijlne komplikacije.


Lekar može da propiše antiparazitske lekove, steroide koji pomažu u kontroli upale i lekove protiv bolova.


U retkim slučajevima, teška infekcija može da dovede do miokarditisa, encefalitisa, meningitisa, brohnopneumonije, nefritisa, pneumonije i sinusitisa. Iako neka od ovih stanja mogu biti ozbiljna, često se otkrivaju tokom dijagnostičkog testiranja pa se lečenje sprovodi brzo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Žena koja jede samo meso

 

makonda-tracker