prepoznajte simptome

Može da bude srčani udar, ali mnogo češće to nije uzrok: Zašto me boli leva ruka?

0

Može biti više različitih uzroka bola u levoj ruci. 

Šta sve može da uzrokuje bol u levoj ruci?
Šta sve može da uzrokuje bol u levoj ruci? foto: Shutterstock / anut21ng Stock

Postoji više uzročnika koji mogu da izazovu bol u levoj ruci. Bol na tom mestu može biti posledica povrede, artritisa, stegnutog nerva..

 

Ali u nekim slučajevima, to može biti rani pokazatelj problema sa vašim srcem.

 

Naravno, logično je da prva pomisao da ste povredili ruku. Međutim, problem u jednom delu tela ponekad se može manifestovati i bolom na nekom drugom mestu na telu. Hajde da vidimo iz kojih sve razloga može da se javi bol u levoj ruci. 

 

Infarkt

 

Srčani udar je samo jedan od razloga bola u levoj ruci
Srčani udar je samo jedan od razloga bola u levoj ruci foto: Shutterstock / Pixel-Shot

Krvni ugrušak ili ruptura koronarne arterije mogu zaustaviti dotok krvi u deo vašeg srca. Bez lečenja, srčani mišić počinje da umire, a za srčani udar postoji više simptoma. 

 

  • bol ili pritisak u grudima
  • bol u leđima, vratu, levom ramenu, ruci, vilici
  • mučnina ili povraćanje
  • kratak dah
  • vrtoglavica ili nesvestica
  • oblivši hladan znoj
  • umor

 

Angina

 

Angina je simptom koronarne bolesti srca. To znači da vaši srčani mišići ne dobijaju dovoljno krvi bogate kiseonikom. Angina izaziva simptome poput srčanog udara, ali obično traje samo nekoliko minuta. Obično se pogoršava kada ste aktivni, dok se situacija popravlja kada se odmarate.

 

Bursitis


Bursa je vreća ispunjena tečnošću između kosti i pokretnih delova zgloba.

Kada se bursa upali, to se naziva bursitis.  Bol se obično povećava dok se krećete ili ako legnete na ruku ili rame. Možda nećete moći u potpunosti da rotirate rame. Može da se desi da osećate i peckanje. 

 

Slomljena kost

 

Uprkos bolu, ponekad nema spoljašnjih znakova da ste slomili kost u ruci, šaci ili zglobu. Slomljena kost na ovim mestima može izazvati bol koji se pogoršava kada se krećete, kao i otok i utrnulost. I da, moguće je da imate frakturu kosti ili prelom ruke / zgloba iako vam ruka izgleda normalno.

 

Hernija diska

 

Diskovi su jastučići između kostiju kičmenog stuba. Oni su amortizeri vaše kičme. Hernija diska na vašem vratu pritiska nerve, tako da bol može početi u vratu.

 

A nakon toga se može pomeriti do vašeg ramena i niz ruku. Takođe možete osetiti utrnulost ili peckanje u ruci, a bol se može pogoršati kad se krećete.

 

Uklješteni nerv

 

Uklješteni nerv može biti rezultat hernije diska usled neke traume ili povrede. Simptomi uklještenog nerva su slični onima kao kod hernije. Oni mogu uključivati utrnulost ili peckanje u ruci. I ovde je moguće da se bol poveća dok se krećete.

 

Pucanje rotatorne manžetne


Podizanje teškog predmeta ili ponavljanje određenih pokreta može dovesti do kidanja tetive u rotatornoj manžeti ramena. To značajno slabi rame i otežava obavljanje svakodnevnih zadataka.

 

Povrede rotatorne manžetne obično bole više ako legnete na bok. Bol u ruci se pogoršava kada pomerite ruku na određeni način. 

 

Uganuća 

 

Uganuće je znači da ste istegli ili pokidali ligament. Modrice, otok i slabost su uobičajeni simptomi.

 

Tendinitis

 

Tetive su fleksibilne trake tkiva koje povezuju kosti i mišiće. Kada su tetive upaljene, to se zove tendinitis. Tendinitis ramena ili lakta može izazvati bol u ruci. Rizik od tendinitisa se povećava sa godinama. Simptomi tendinitisa su slični simptomima bursitisa.

 

 

 

makonda-tracker