budite obazrivi!

I umereno konzumiranje ovog napitka može biti štetno: Naučnici otkrili piće koje narušava zdravlje jetre

0

Jako bitan organ u našem telu je jetra. Ona filtirta toksine iz našeg organizma, a najčešće kada spominjemo njena oštećenja povezujemo ih sa konzumiranjem alkohola. Međutim, istraživanja su sada pokazala da postoje i drugi krivci za narušavanje njene vitalnosti.

foto: Shutterstock/successo images
foto: Shutterstock/successo images

Nakon što su naučnici Škole za medicinu na Univerzitetu u Bostonu objavili studiju tokom koje su analizirali 1636 učesnika od 2002. godine, došli su do neverovatnih saznanja.

 

Učesnici u ovoj studiji izjašnjavali su se koliko često konzumiraju zaslađene i gazirane napitke, da bi kasnije naučnici sve analizirali i povezivali sa masnom jetrom koje predstavlja zdravstveno stanje kada se višak masti skladišti u jetri.

 

Došlo se do zaključka da ko konzumira ove napuitke jednom do dva puta dnevno, odnosno više puta nedeljeno veća je verotavnoća da će razviti mogućnost za pojavu masne jetre u odnosu na one koji ne konzumiraju opšte gazirane ili zaslađene napitke. 

 

Pored ovog saznanja došlo se i do toga da čak i oni koji umereno konzumiraju ove napitke npr. jednom nedeljno imaju rizik od - masne jetre. 

 

Podsetimo da jetra ima izuzetno važne zadatke u našem organizmu, od proizvodnje proteina, do holesterola, stvaranja žuči, do čuvanja vitamina, minerala, čak i ugljenih hidrata. Takođe ona uništava i mnoge toksine u našem organizmu.

 

 

makonda-tracker