PAŽLJIVO

OGRANIČITE HRANU TOKOM PRAZNIKA: Nutricionista otkriva koliko smemo pojesti USKRŠNJIH jaja, a da ostanemo zdravi

0

Stigao nam je Uskrs, a farbanje i kuckanje jajima je neizbežno,a ako ste se pitali koliko jaja dnevno smete da pojedete, nutricionista daje savet.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Većina porodica za Uskrs konzumira veliku količinu barenih jaja, koja su vekovima tradicija, ali morate imati meru.

 

"Preporučena količina je veoma individualna, ali ako govorimo o zdravim ljudima prosečnih energetskih potreba, za žene bi optimalno bilo 2-3 jaja, a za muškarce 2-4 jajeta dnevno. Ovo se i te kako kosi sa starim preporukama koje su podrazumevale ove količine na nedeljnom nivou", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, dodajući da nema potrebe za strahom od svakodnevnog konzumiranja jaja:

 

"Danas znamo da holesterol iz jajeta ne utiče toliko na ukupan, a posebno ne na LDL holesterol, koliko drugi sastojci hrane, a imajući u vidu pravo nutritivno bogatstvo koje jaje nosi, sada ih bez bojazni možemo jesti gotovo svaki dan".

 

Ona ističe i da upravo kuvana jaja, kakva pripremate za Uskrs, jesu najbolji oblik u kom možemo da unesemo ovu namirnicu, a naglašava i na šta je neophodno da obratimo pažnju.

 

Ukrašavanje jaja, farbanje jaja, bojenje jaja, jaja, Uskršnja jaja
foto: Shutterstock

"Jaja pržena na suncokretovom ulju svakako treba ograničiti, ali ne zbog jaja, već zbog trans masti i slobodnih radikala koje dobijamo prženjem na nekvalitetnom rafinisanom ulju. Uskršnja barena jaja su zbog toga i najbolji izbor konzumiranja ove namirnice", kaže Olajdžija, uz opasku da su jaja zaista super namirnica, jeftina i dostupna svima.

 

"U moru popularnih namirnica danas, često precenjene egzotične hrane tzv. "super foods", ja volim da kažem da su zapravo jaja "super foods". A ona to zaista i jesu, zbog obilja proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline), masnih kiselina (sadrže i omegu 3), imaju sasvim malo ugljenih hidrata (koje ionako unosimo previše kroz svu prerađenu hranu danas) i vredne liposolubilne vitamine. Kada neko posumnja u hranljivu vrednost jaja, uvek šaljivo podsetim da iz njih nastaje život", zaključuje  nutricionistkinja.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker