ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

OSLOBODITE SE STRESA I NAPETOSTI NA PRAVI NAČIN: Ovo su 3 efikasna saveta za buđenje s osmehom!

0

Nakon buđenja nikako nemojte odmah krenuti po kafu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Odložite jutarnju šolju kafe

 

Verovatno je većina nas navikla da odmah popije šolju kafe ili čaja nakon ustajanja, kako bismo se razbudili, ali to možda i nije toliko preporučljivo iz jednog razloga. Naime, kada kofein počne da deluje i da nas „razbuđuje“, on ujedno blokira adenosin, hormon čiji nivo je ionako nizak nakon buđenja. A taj hormon nam inače pomaže da se osećamo smireno i staloženo, tako da nas kafa čini ne samo fokusiranijim, već i nervoznijim, odnosno uzbuđenijim. Iz tog razloga nije loše da sačekamo par sati da se nivo ovog hormona prirodno podigne, pa da onda popijemo kafu ili čaj. A za razbuđivanje treba isprobati istezanje, jogu ili neki drugi blagi oblik vežbanja, koji poboljšava cirkulaciju i aktivira delove mozga koji su još uvek „uspavani“.

 

Ručak, ručak, devojka, Devojka, sreća, Sreća, Restoran
foto: Shutterstock

 

Ne odlažite jutarnji alarm

 

Niko baš i nije fan jutarnjeg alarma, jer nas on budi iz sna i podseća da je vreme za obaveze i razne druge aktivnosti koje ne deluju toliko privlačno pored toplog i udobnog kreveta. Zbog toga se dešava da često kliknemo na dugme snooze i tako odložimo alarm na još 15 minuta. Ono što treba uzeti u obzir je da organizam tako ponovo doživljava stres buđenja, odnosno povećanja pritiska i prolaska hormona kortizola kroz telo i to se dešava svaki put nakon odlaganja alarma, odnosno na njegov zvuk. Zato treba probati da ustanemo na prvi alarm, a ako postoji ta opcija, podesite grejanje da se uključi bar pola sata pre nego što želite da ustanete i to će vam pomoći.

 

Učinite svoj radni prostor ličnim

 

Bez obzira na to da li radite od kuće kao većina ljudi u poslednje vreme, ili u kancelariji, postoji razlika u tome kako se osećate kada je taj prostor bezličan i kada ste mu vi nešto izmenili i dodali. Bilo da su u pitanu porodične fotografije, neka biljka, poster ili neka druga sitnica, lepše ćete se osećati ako taj prostor načinite svojim u svakom smislu te reči. U zavisnosti od godišnjeg doba i toga kako se osećate, promenite taj aranžman na radnom stolu i oko njega dodavanjem neke nove figurice, antistres loptice ili nečeg trećeg što će taj prostor povezati sa osećajem udobnosti i pripadanja.

 

 

 

makonda-tracker