zdravi i srećni

NA PRIRODAN NAČIN SE MOŽETE REŠITI STRESA: Uz ove zdrave namirnice i lekovito bilje smirite živce!

0

Nemojte odmah posezati za lekovima za smirenje.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Lavanda

 

Ukoliko imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da vazduh u spavaćoj sobi blago pošpricate esencijalnim uljem lavande ili da samo ulje pomirišite nekoliko puta. Istraživanja pokazuju da lavanda ublažava anksioznost te da smiruje um i telo usled čega dolazi do opuštanja. Samim tim, ona vam može pomoći da brže i lakše zaspite. Takođe, dokazano je da aromaterapija inicira različita raspoloženja i osećanja te se veoma uspešno koristi kod problema kao što su depresija, zamor, anksioznost, glavobolje, loša probava i slično. Kako biste saznali više o blagodetima aromaterapije, najbolje je da se posavetujete sa stručnim licem.

 

Kamilica

 

Čaj od kamilice dokazano opušta mišiće (ali i živce) pre spavanja. Ova prekrasna biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

 

Tamna čokolada

 

Istraživanja pokazuju da konzumiranje svega 30 grama tamne čokolade smanjuje nivo hormona stresa i anksioznosti u organizmu. Hormon stresa, kortizol, lako može postati neuravnotežen i dovesti do dugoročnih oboljenja i disfunkcionalnosti. Tamna čokolada može biti od pomoći da se nivo pomenutog hormona smanji pa se zbog toga i preporučuje da se češće konzumira. Ipak, ne preterujte – kao što smo na početku rekli, 30 grama dnevno sasvim je dovoljno.

 

foto: Profimedia

Kantarion

 

Istraživanja pokazuju da ova biljka popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Koristi se vekovima kao prirodni anti-depresiv, a toliko je sveprisutna da se često smatra korovskom biljkom. Pre upotrebe (možete praviti čaj od nje ili mirisati njeno eterično ulje) posavetujte se sa lekarem ili farmaceutom kako biste izbegli potencijalne alergijske reakcije ili nepravilna doziranja.

 

 

 

makonda-tracker